Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Wegetariańska marchewka i ciecierzyca ras el hanout

Wegetariańska marchewka i ciecierzyca ras el hanout

Data dodania: 26-01-2022

Wegetariańska marchewka i ciecierzyca ras el hanout

 

Danie wegetariańskie ras el hanoutMarchewka i ciecierzyca duszone z pikantnymi, aromatycznymi przyprawami, w tym imbirem, cynamonem i bardzo popularną w Maroku ras el hanout. Smakują wyśmienicie a odrobina miodu dodaje potrawie uzupełniającej słodyczy. W tym przepisie preferujemy ziarno ciecierzycy moczone przed ugotowaniem zamiast z puszki. Jeśli chcesz pójść w nasze ślady, daj sobie dodatkowy czas na moczenie ciecierzycy przez całą noc, a następnie gotuj ją do miękkości. Można to zrobić z dużym wyprzedzeniem, ponieważ możesz zamrozić ugotowaną ciecierzycę, dopóki nie będzie potrzebna.
 

 

Składniki


    - 1 duża posiekana cebula

   -  4 ząbki czosnku drobno posiekane

    - 3 łyżki oliwy z oliwek

    - 2 łyżeczki soli ( opcjonalnie dla smaku)

    - 1 łyżeczka imbiru mielonego - jeżeli nie masz go w swojej spiżarni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

    - 1 łyżeczka kurkumy - jeżeli nie masz jej w swojej spiżarni, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

    -3/4 łyżeczki cynamonu mielonego - - jeżeli nie masz go w swojej spiżarni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

   -  1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

    - 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne - - jeżeli nie masz go w swojej spiżarni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

    - 1 łyżeczka mieszanki ras el hanout - - jeżeli nie masz jej w swojej spiżarni, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

    - natka pietruszki bądź kolendry do przybrania - ilość według uznania

    - 4-5 marchewek, obranych, pokrojonych w słupki

    - 1 szklanka wody

   -  2 do 3 łyżeczek miodu lub do smaku

    - 2 szklanki gotowanej lub konserwowej ciecierzycy, odsączonej

    - 1 lub 2 pokruszone papryczki chili, opcjonalnie - - jeżeli nie masz ich w swojej spiżarni, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

    - 1/4 szklanki złotych rodzynek, opcjonalnie

 

Instrukcja jak przygotować danie


- Po pierwsze, na dużej patelni z pokrywką podsmażaj cebulę i czosnek na oliwie z oliwek używając średniego ognia. Smaż tak przez kilka minut. Po tej chwili, dodaj sól, imbir, kurkumę, cynamon, czarny pieprz, pieprz cayenne, ras el hanout, pietruszkę lub kolendrę, marchew i wodę.

- Po drugie, zagotuj całość na średnim ogniu, a następnie kontynuuj gotowanie pod przykryciem, aż marchewki będą prawie ugotowane do pożądanej miękkości. Może to zająć do 25 minut.

- Po trzecie, dodaj miód i ciecierzycę oraz opcjonalnie papryczki chili i rodzynki. Gotuj na wolnym ogniu, aż ciecierzyca się rozgrzeje, a sos zgęstnieje i zmniejszy się jego objętość. W razie potrzeby dopraw przyprawami. Podawaj z natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu