Wegetariańska marchewka i ciecierzyca ras el hanout
Wegetariańska marchewka i ciecierzyca ras el hanout
Marchewka i ciecierzyca duszone z pikantnymi, aromatycznymi przyprawami, w tym imbirem, cynamonem i bardzo popularną w Maroku ras el hanout. Smakują wyśmienicie a odrobina miodu dodaje potrawie uzupełniającej słodyczy. W tym przepisie preferujemy ziarno ciecierzycy moczone przed ugotowaniem zamiast z puszki. Jeśli chcesz pójść w nasze ślady, daj sobie dodatkowy czas na moczenie ciecierzycy przez całą noc, a następnie gotuj ją do miękkości. Można to zrobić z dużym wyprzedzeniem, ponieważ możesz zamrozić ugotowaną ciecierzycę, dopóki nie będzie potrzebna.
Składniki
- 1 duża posiekana cebula
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli ( opcjonalnie dla smaku)
- 1 łyżeczka imbiru mielonego - jeżeli nie masz go w swojej spiżarni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżeczka kurkumy - jeżeli nie masz jej w swojej spiżarni, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
-3/4 łyżeczki cynamonu mielonego - - jeżeli nie masz go w swojej spiżarni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne - - jeżeli nie masz go w swojej spiżarni, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżeczka mieszanki ras el hanout - - jeżeli nie masz jej w swojej spiżarni, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- natka pietruszki bądź kolendry do przybrania - ilość według uznania
- 4-5 marchewek, obranych, pokrojonych w słupki
- 1 szklanka wody
- 2 do 3 łyżeczek miodu lub do smaku
- 2 szklanki gotowanej lub konserwowej ciecierzycy, odsączonej
- 1 lub 2 pokruszone papryczki chili, opcjonalnie - - jeżeli nie masz ich w swojej spiżarni, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/4 szklanki złotych rodzynek, opcjonalnie
Instrukcja jak przygotować danie
- Po pierwsze, na dużej patelni z pokrywką podsmażaj cebulę i czosnek na oliwie z oliwek używając średniego ognia. Smaż tak przez kilka minut. Po tej chwili, dodaj sól, imbir, kurkumę, cynamon, czarny pieprz, pieprz cayenne, ras el hanout, pietruszkę lub kolendrę, marchew i wodę.
- Po drugie, zagotuj całość na średnim ogniu, a następnie kontynuuj gotowanie pod przykryciem, aż marchewki będą prawie ugotowane do pożądanej miękkości. Może to zająć do 25 minut.
- Po trzecie, dodaj miód i ciecierzycę oraz opcjonalnie papryczki chili i rodzynki. Gotuj na wolnym ogniu, aż ciecierzyca się rozgrzeje, a sos zgęstnieje i zmniejszy się jego objętość. W razie potrzeby dopraw przyprawami. Podawaj z natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy