Smażony ryż tandoori
Smażony ryż tandoori masala
Ten ryż jest świetny jako dodatek do dań lub jako duża miska zdrowotności. Tandoori masala nadaje przepysznego smaku temu daniu że aż będziesz mógł się uzależnić! Szybki i prosty przepis - ryż, garść warzyw i przyprawy.
Składniki na ryż smażony tandoori masala
- 300g ugotowanego zwykłego białego ryżu basmati
- 2 łyżeczki Tandoori Masala - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu mielonego
- 1/4 szklanki drobno posiekanej kolendry
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w plastry
- 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry
- 1/3 szklanki kukurydzy z puszki
Instrukcja przygotowania smażonego ryżu tandoori masala
- Po pierwsze, ugotuj ryż.
- Po drugie, usmaż cebulę i paprykę do dając do tego sól. Rób to przez około 4-5 minut, aż będą lekko miękkie.
- Po trzecie, dodaj posiekany czosnek i smaż przez kilka minut, aż zacznie pachnieć. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj, ciągle mieszając, przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj do garnka tandoori masala i mieszaj przez kilka minut. Mieszanka przypraw zacznie wyglądać na suchą i grudkowatą - dodaj 2-3 łyżki wody (jedna łyżka na raz) na tyle, aby przyprawa swobodnie poruszała się w garnku i nie była zbita.
- Gdy woda lekko odparuje, dodaj masło, wymieszaj i zaraz po prawie całkowitym rozpuszczeniu dodaj zwykły ryż, biały pieprz, kolendrę i kukurydzę. Wszystko dobrze wymieszaj, delikatnie wsypując ryż. Gotuj, aż wszystkie przyprawy zostaną równomiernie rozprowadzone.
Smacznego
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy