Jak Przygotować Piernik
Jak przygotować piernik?
Piernik i kształty, jakie przybiera mają bardzo długą historię. Wczesną formę piernika można przypisać starożytnym Grekom i Egipcjanom, którzy używali go do celów obrzędowych. Piernik pojawił się w Europie, kiedy XI-wieczni krzyżowcy przywieźli imbir z Bliskiego Wschodu, aby arystokratyczni kucharze mogli z nim eksperymentować. Gdy imbir i inne przyprawy stały się bardziej przystępne dla ludu, pierniki również pojawił się w ich jadłospisie. Piernik jest aromatyczny i łatwy do zrobienia. Świeży wystarczy na pięć do siedmiu dni. W niektórych krajach podawany jest na śniadanie w Polsce podawany najczęściej na deser.
Składniki potrzebne do przygotowania piernika
- 1/2 szklanki (100g) białego cukru - opcjonalnie możesz użyć cukier trzcinowy demerara jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnością TUTAJ
- 1/2 szklanki (113g) masła
- 1 szklanka miodu
- 1 jajko
- 2 1/2 szklanki uniwersalnej mąki
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka imbiru mielonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/2 łyżeczki goździków mielonych - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- opcjonalnie zamiast imbiru mielonego, cynamonu i goździków możesz dodać w takiej samej łącznej ilości naszą przyprawę do piernika. Możesz ją kupić TUTAJ
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka gorącej wody
Instrukcja jak przygotować piernik
- Na sam początek, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Następnie, włóż cukier i zmiękczone masło do miksera. Włącz go na średnim ustawieniu, miksuj aż będzie kremowy. Rozbij jajko i dodaj do swojej mieszanki. Mieszaj, aż dokładnie się połączy. Rozpuść cukry w garnuszku ( również miód ) razem na kuchence przed dodaniem.
- Powoli dodawaj suche składniki do mokrych, jednocześnie mieszając. Do ciasta piernikowego wlej jedną szklankę gorącej wody. Mieszaj do połączenia.
Pieczenie Piernika
- Posmaruj masłem blachę do ciasta lub dwie blachy do bochenków. Wlej ciasto oraz włóż blachę do piekarnika i piecz przez 50 minut do godziny.
- Włóż nóż do masła do środka, aby sprawdzić, czy jest zrobione. Jeśli wyjdzie czysty, wyjmij go z piekarnika. Ostudź blachę z piernikiem na 20 do 30 minut przed podaniem.
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy