Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Pieczony kurczak z sumakiem3

Pieczony kurczak z sumakiem

Data dodania: 23-01-2022

Pieczony kurczak z sumakiem

 

przyprawy afrykańskie - sumak, przyprawy poznańW kuchni palestyńskiej pieczony kurczaka z obfitym dodatkiem sumaku jest, bardzo popularny. Mięso należy marynować z czerwoną cebulą przez kilka godzin przed pieczeniem w piekarniku, gdzie cebula karmelizuje się i wchłania pachnące soki z kurczaka. Do tego posypane smażonymi orzeszkami pinii, pietruszką i obficie posypanym sumakiem tak jak wspominaliśmy wcześniej. To przepis który musisz spróbować.
 




Składniki kurczaka z sumakiem

 


- około 1 kilograma udek z kurczaka i podudzi z kością i skórą

- 1 duża cytryna

- oliwa z oliwek

- 2 łyżki sumaka - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 4 ząbki czosnku, zmiażdżone

- ½ łyżeczki kminku mielonego - jeżeli nie masz go w swojej domowej spiżarni możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

-  ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego

- ¼ łyżeczki cynamonu mielonego

- sól morska drobnoziarnista

- pieprz czarny mielony

- 1 duża czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki

- 2 łyżki orzeszków pinii

- Pietruszka suszona nać uszykować do podania - jeżeli nie masz jej możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ



Przygotowanie kurczaka z sumakiem



- Po pierwsze, pokrój mięso każdego kawałka kurczaka kilka razy po przekątnej, a następnie umieść mięso w dużej misce lub plastikowym pojemniku. Dodaj sok z cytryny; 3 łyżki oliwy z oliwek; 2 łyżki sumaka; czosnek, kminek, ziele angielskie i cynamon; i 1 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszankę wetrzeć w mięso. Dodaj czerwoną cebulę i wymieszaj. Przykryj i przełóż do lodówki do zamarynowania na 1 do 3 godzin.

- Po drugie, rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przełóż mięso, plasterki cebuli i soki na blachę do pieczenia i piecz, aż soki będą klarowne, gdy kawałki kurczaka ładnie się zarumienią, potrwa to około 40 minut. Po ugotowaniu kurczaka szczelnie przykryj blachę do pieczenia folią i odstaw na bok podczas przygotowywania dodatków.

- Po trzecie, na małej patelni usmaż orzeszki pinii na oliwie z oliwek używając małego ognia, mieszaj od czasu do czasu, aż się zarumienią, przez około 2 minuty, a następnie przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.
Podawaj kurczaka z czerwoną cebulę. Dodatkowo posyp go orzeszkami pinii, sumakiem i natką pietruszki. Skrop go jeszcze pozostałymi sokami z pieczenia.

Smacznego

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl