W kuchni palestyńskiej pieczony kurczaka z obfitym dodatkiem sumaku jest, bardzo popularny. Mięso należy marynować z czerwoną cebulą przez kilka godzin przed pieczeniem w piekarniku, gdzie cebula karmelizuje się i wchłania pachnące soki z kurczaka. Do tego posypane smażonymi orzeszkami pinii, pietruszką i obficie posypanym sumakiem tak jak wspominaliśmy wcześniej. To przepis który musisz spróbować.
- około 1 kilograma udek z kurczaka i podudzi z kością i skórą
- 1 duża cytryna
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki sumaka - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
- ½ łyżeczki kminku mielonego - jeżeli nie masz go w swojej domowej spiżarni możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego
- ¼ łyżeczki cynamonu mielonego
- sól morska drobnoziarnista
- pieprz czarny mielony
- 1 duża czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
- 2 łyżki orzeszków pinii
- Pietruszka suszona nać uszykować do podania - jeżeli nie masz jej możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- Po pierwsze, pokrój mięso każdego kawałka kurczaka kilka razy po przekątnej, a następnie umieść mięso w dużej misce lub plastikowym pojemniku. Dodaj sok z cytryny; 3 łyżki oliwy z oliwek; 2 łyżki sumaka; czosnek, kminek, ziele angielskie i cynamon; i 1 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszankę wetrzeć w mięso. Dodaj czerwoną cebulę i wymieszaj. Przykryj i przełóż do lodówki do zamarynowania na 1 do 3 godzin.
- Po drugie, rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przełóż mięso, plasterki cebuli i soki na blachę do pieczenia i piecz, aż soki będą klarowne, gdy kawałki kurczaka ładnie się zarumienią, potrwa to około 40 minut. Po ugotowaniu kurczaka szczelnie przykryj blachę do pieczenia folią i odstaw na bok podczas przygotowywania dodatków.
- Po trzecie, na małej patelni usmaż orzeszki pinii na oliwie z oliwek używając małego ognia, mieszaj od czasu do czasu, aż się zarumienią, przez około 2 minuty, a następnie przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.
Podawaj kurczaka z czerwoną cebulę. Dodatkowo posyp go orzeszkami pinii, sumakiem i natką pietruszki. Skrop go jeszcze pozostałymi sokami z pieczenia.
Smacznego