Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Kotlet z Piersi Kurczaka w Panierce Panko

Kotlet z Piersi Kurczaka w Panierce Panko

Data dodania: 01-03-2022

Kotlet z Piersi Kurczaka w Panierce Panko

 

 

Kotlet z piersi kurczaka w panierce panko

Spis treści.

 

1. Co to jest Panko?

 

2. Jak używać panierki Panko?

 

3. Czy możesz zastąpić Panko włoską bułką tartą?

 

4. Kotlet z piersi kurczaka w panierce Panko

 

5. Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka w panierce Panko

 

6. Instrukcja przygotowania kurczaka w panierce Panko

 

 

1. Co to jest Panko?

 

 

W Polsce panierka Panko zyskuje co raz większa popularność, mimo to nie jest tak popularna jak na zachodzie. Chrupiące panko wydaje się być składnikiem, po który sięgamy za każdym razem, gdy przepis wymaga bułki tartej, dzięki czemu jest podstawowym składnikiem naszych spiżarni i ulubionym składnikiem podczas kolacji. Panko to bułka tarta w stylu japońskim, powszechnie dostępna w sklepach spożywczych. Perfekcyjnie skonstruowana bułka tarta panko jest wytwarzana przy użyciu specjalnej techniki, która tworzy chleb bez skórki i lekkie postrzępione płatki wypełnione maleńkimi kieszeniami powietrznymi. Te cechy są kluczem do chrupiącej konsystencji panko i zapobiegają wchłanianiu zbyt dużej ilości oleju przez okruchy. Rezultatem jest lekka, chrupiąca powłoka z cudownym chrupaniem.

 

 

2. Jak używać panierki Panko?

 

 

Wszechstronność Panko wykracza daleko poza panierowane i smażone potrawy. Pomyśl o chrupiących skórkach, chrupiących dodatkach, które świetnie posypuje się praktycznie wszystkim, klopsikami o doskonałej konsystencji i nie tylko. Jeśli chcesz najbardziej chrupiących panierowanych potraw, sięgnij po panko. Jest nie tylko super chrupiąca, ale również pozostaje chrupiąca. Do wypiekania kotletów mięsnych, krewetek, warzyw, a nawet batoników po prostu postępuj zgodnie ze standardową procedurą panierowania: maczaj w mące, następnie w jajku, następnie obtocz w panko, poklepując, aby przylegały przed smażeniem do perfekcji chrupiącej. Panko nie zawsze musi być smażone, aby uzyskać tę chrupkość, o czym świadczą panierowane kotlety z kurczaka i frytki z cukinii, które są przygotowywane w piekarniku. Nasza porada: Kluczem do sukcesu jest opiekanie panko na złoty kolor, a następnie panierowanie i pieczenie ostatniego dania.

 

 

3. Czy możesz zastąpić Panko włoską bułką tartą?

 

 

Alternatywą dla panierki panko na półkach sklepów spożywczych to włoska bułka tarta. Jest znacznie delikatniejsza z gęstszym miękiszem. Pomimo różnic w panko i bułka tarta włoska mogą być używane w przepisach dość zamiennie. Spróbuj panko w każdym przepisie, który wymaga bułki tartej. Zmiana 1:1 zwykle załatwia sprawę. Jeśli przepis wymaga drobniejszej bułki tartej, po prostu rozdrobnij panko w robocie kuchennym lub pokrusz je trochę w dłoniach.

 

 

4. Kotlet z Piersi Kurczaka w Panierce Panko

 

 

Kotlet z piersi kurczaka w panierce pankoChrupiący kotlet z piersi kurczaka w panierce panko jest to łatwy do zrobienia i bardzo smaczny posiłek. Smażone danie na złoty kolor to idealny przepis na rodzinny obiad. Kurczaka jest stałym elementem naszej diety. Warto doprawiać bułkę tartą i mąkę ziołami oraz przyprawami, ale nawet doprawiona solą i pieprzem smakuje wyśmienicie.
 




5. Składniki potrzebne na przygotowanie kurczaka


- 4 piersi z kurczaka bez kości i skóry

- 1½ szklanki mąki

- 1 łyżeczka soli

- ½ łyżeczki papryki słodkiej - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- ½ łyżeczki czosnku granulowanego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 4 jajka

- 2½ szklanki bułki tartej Panko - opcjonalnie możesz użyć bułki tartej z siemieniem lnianym - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ ; bądź bułce panierce Barbecue Shake & Bake - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 łyżeczka suszonego oregano - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 szklanka oleju

- opcjonalnie można użyć 4 łyżeczki przyprawy kurczak klasyczny - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ bądź przyprawy złoty kurczak - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ



6. Instrukcja przygotowania kurczaka w panierce panko



- Po pierwsze, jeśli twoje piersi z kurczaka są bardzo duże, ostrożnie pokrój je na pół poziomo, aby uzyskać cieńsze kotlety.

- Następnie, umieść kurczaka między dwoma arkuszami pergaminu.Spłaszcz tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta.

- Po drugie, mąkę, sól, paprykę i czosnek granulowany ( opcjonalnie mieszanki kurczak klasyczny lub złoty kurczak ) wsyp do szerokiej miski nadającej się do maczania kurczaka. W drugiej misce ubij jajka i wymieszaj bułkę tartą Panko ( opcjonalnie bułka z siemieniem lniany lub bułka shake & bake ), sól, pieprz i oregano w drugiej.

- Następnie, kurczaka obtocz najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w przyprawionej bułce tartej.

- Po trzecie, rozgrzej 1-2 cm (½ cala) oleju roślinnego na dużej patelni lub patelni na średnim ogniu. Ostrożnie włóż kurczaka do gorącego oleju i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią i będą chrupiące.

 

- Na koniec, ugotowany kotlet wyjąć z patelni i odsączyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Można podawać go z kawałkami cytryny i dodatkami do wyboru.


Smacznego


 

Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu