Jak zrobić majonez?
Jak zrobić majonez
Co to jest majonez?
Majonez to zimna emulsja, czyli zawiesina dwóch rzeczy, które normalnie nie pasują do siebie. W majonezie składnikiem który wszystko spaja są żółtka jajka. Oczywiście możesz robić majonez ręcznie, ale zrobienie go w robocie kuchennym lub blenderze jest szybsze, łatwiejsze i bardziej niezawodne.
Jakiego oleju użyć do zrobienia majonezu domowej roboty?
Olej jest zdecydowanie najważniejszym procentowo składnikiem majonezu. W związku z tym Twój majonez będzie smakował tak jak olej, którego w nim użyjesz. Jeśli masz wątpliwości, spróbuj oleju, którego zamierzasz użyć i zastanów się, czy właśnie tak ma smakować Twój domowy majonez. Klasycznie najlepszym wyborem do majonezu są oleje o neutralnym smaku, ponieważ nie przytłoczą profilu smakowego. Olej roślinny, z pestek winogron i olej rzepakowy to tylko kilka przykładów. Jeśli wolisz mniej rafinowany olej, możesz wybrać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale pamiętaj o tym że, oliwa z oliwek ma silny smak który może zdominować smak majonezu. Co ważniejsze, jeśli używasz robota kuchennego lub blendera, szybkie działanie ostrzy może sprawić, że oliwa z oliwek będzie mieć gorzki posmak. Jednym z rozwiązań jest użycie w urządzeniu w połowie neutralnego oleju, a gdy już uzyskasz dobrą emulsję, usuń majonez i ubij pozostałą część oliwy z oliwek.
Jaki stosunek żółtka do oleju powinieneś stosować do majonezu domowej roboty?
Wygodna proporcja: jedno żółtko zemulguje do jednej filiżanki oleju. Im więcej oleju dodasz, tym sztywniejszy będzie twój majonez. Wydaje się sprzeczne z intuicją, ale to prawda.
Składniki
- 1 całe jajko lub 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy Dijon lub 1/2 łyżeczki gorczycy mielonej
- 1 łyżka octu winnego białego lub czerwonego
- 1 łyżka wody, jeśli używasz tylko żółtka
- 1 szklanka neutralnego oleju (np. roślinnego, z pestek winogron lub rzepaku)
- Sól dla smaku
- Przyprawa do Majonezu - możesz ja kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Sposób przyrządzenia majonezu
- Po pierwsze, w blenderze lub robocie kuchennym wymieszaj jajko, musztardę, ocet i wodę (jeśli używasz). Pulsuj kilka razy, aby był mieszany, ale nie napowietrzany.
- Po drugie, przygotuj olej w szklanej miarce. Włącz blender lub robot kuchenny i dodaj olej cienkim strumieniem (jeśli używasz robota kuchennego, wkładka rurki wleje go za Ciebie). Wkrótce uzyskasz perłową, kremową mieszankę, która gęstnieje im więcej oleju dodasz.
- Po trzecie, po dodaniu całego oleju wyłącz maszynę i wyciągnij majonez. Dopraw do smaku solą i opcjonalnie przyprawę do majonezu.
Przechowywać szczelnie przykryte w lodówce do tygodnia. Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw