Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Świat Przypraw » Jak zrobić majonez?

Jak zrobić majonez?

Data dodania: 04-01-2022

Jak zrobić majonez

 


Co to jest majonez?


 

Jak zrobić majonez - przyprawy poznańMajonez to zimna emulsja, czyli zawiesina dwóch rzeczy, które normalnie nie pasują do siebie. W majonezie składnikiem który wszystko spaja są żółtka jajka. Oczywiście możesz robić majonez ręcznie, ale zrobienie go w robocie kuchennym lub blenderze jest szybsze, łatwiejsze i bardziej niezawodne.



Jakiego oleju użyć do zrobienia majonezu domowej roboty?



Olej jest zdecydowanie najważniejszym procentowo składnikiem majonezu. W związku z tym Twój majonez będzie smakował  tak jak olej, którego w nim użyjesz. Jeśli masz wątpliwości, spróbuj oleju, którego zamierzasz użyć i zastanów się, czy właśnie tak ma smakować Twój domowy majonez. Klasycznie najlepszym wyborem do majonezu są oleje o neutralnym smaku, ponieważ nie przytłoczą profilu smakowego. Olej roślinny, z pestek winogron i olej rzepakowy to tylko kilka przykładów. Jeśli wolisz mniej rafinowany olej, możesz wybrać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale pamiętaj o tym że,  oliwa z oliwek ma silny smak który może zdominować smak majonezu. Co ważniejsze, jeśli używasz robota kuchennego lub blendera, szybkie działanie ostrzy może sprawić, że oliwa z oliwek będzie mieć gorzki posmak. Jednym z rozwiązań jest użycie w urządzeniu w połowie neutralnego oleju, a gdy już uzyskasz dobrą emulsję, usuń majonez i ubij pozostałą część oliwy z oliwek.

 

Jaki stosunek żółtka do oleju powinieneś stosować do majonezu domowej roboty?



Wygodna proporcja: jedno żółtko zemulguje do jednej filiżanki oleju. Im więcej oleju dodasz, tym sztywniejszy będzie twój majonez. Wydaje się sprzeczne z intuicją, ale to prawda.



Składniki


- 1 całe jajko lub 1 żółtko

- 1 łyżeczka musztardy Dijon lub 1/2 łyżeczki gorczycy mielonej

- 1 łyżka octu winnego białego lub czerwonego

- 1 łyżka wody, jeśli używasz tylko żółtka

- 1 szklanka neutralnego oleju (np. roślinnego, z pestek winogron lub rzepaku)

- Sól dla smaku

- Przyprawa do Majonezu - możesz ja kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ


 

Sposób przyrządzenia majonezu


 

- Po pierwsze, w blenderze lub robocie kuchennym wymieszaj jajko, musztardę, ocet i wodę (jeśli używasz). Pulsuj kilka razy, aby był mieszany, ale nie napowietrzany.

- Po drugie, przygotuj olej w szklanej miarce. Włącz blender lub robot kuchenny i dodaj olej cienkim strumieniem (jeśli używasz robota kuchennego, wkładka rurki wleje go za Ciebie). Wkrótce uzyskasz perłową, kremową mieszankę, która gęstnieje im więcej oleju dodasz.

- Po trzecie, po dodaniu całego oleju wyłącz maszynę i wyciągnij majonez. Dopraw do smaku solą i opcjonalnie przyprawę do majonezu.

Przechowywać szczelnie przykryte w lodówce do tygodnia. Smacznego

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu