Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Charakterystyka Kuchni Niemieckiej 3

Charakterystyka Kuchni Niemieckiej

Data dodania: 16-04-2022

Charakterystyka Kuchni Niemieckiej

 

 

Charakterystyka kuchni niemieckiej Tradycyjne niemieckie jedzenie i napoje są naprawdę bardzo smaczne. Mają również naleciałości z różnych kuchni, między innymi polskiej ale o tym w dalszej części artykułu. Chociaż istnieją regionalne różnice w kulturze kulinarnej, większość niemieckich przepisów koncentruje się głównie na chlebie, ziemniakach i mięsie - zwłaszcza wieprzowinie, a także na wielu warzywach, takich jak kapusta i jarmuż ( W Polsce zyskuje co raz większą popularność, ze względu na swoje wartości zdrowotne - jego wersje suszoną możesz kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ.) Ciasto, kawa i piwo to również bardzo popularne elementy kuchni niemieckiej - co dla większości będzie dobrą wiadomością!

 

 

Co lubią jeść Niemcy?


Niemcy lubią obfite domowe posiłki, zwłaszcza dania narodowe i regionalne. Ze względu na duży napływ imigracyjny coraz częściej zaczynają otwierać się na zagraniczną żywność, zwłaszcza w dużych ośrodkach miejskich. W większości dużych miastach będziesz mógł cieszyć się wszystkim, od jedzenia amerykańskiego, francuskiego, włoskiego, tajskiego, chińskiego i indyjskiego. Warto zauważyć, że dzięki dużej społeczności tureckiej, tureckie jedzenie jest bardzo popularne w Niemczech. Czy wiesz, że Döner Kebab powstał w Berlinie? Niemcy korzystają z szerokiej gamy napojów, które są spożywane zarówno w czasie posiłków, jak i w ciągu dnia. Mają bardzo swobodny, ale także umiarkowany pogląd na alkohol niż w wielu innych krajach. Zazwyczaj piją dużo, ale nie mają tendencji do „objadania się”. Picie piwa to przede wszystkim cieszenie się jego smakiem. Legalny wiek picia to 16 lat w przypadku piwa i wina, a 18 lat w przypadku napojów spirytusowych lub likierów.

 

Co jest wyjątkowego w niemieckim jedzeniu?


Niemiecka kuchnia została ukształtowana nie tylko przez tradycje rolnicze tego kraju, ale także przez wielu imigrantów, którzy na przestrzeni wieków zasiedlili ten kraj. To zdecydowanie więcej niż mieszanka piwa, kiszonej kapusty i kiełbasy. W rzeczywistości kuchnia niemiecka jest niezwykle różnorodna i czerpie inspiracje m.in. z polskich, tureckich i żydowskich tradycji kulinarnych. Niemcy zawsze stawiają na jakość jedzenia, dlatego bardzo często korzystają z lokalnych produktów.

 

Śniadanie w Niemczech



Niemcy zwykle jedzą Frühstück (co dosłownie oznacza „wczesny kawałek”) około 07:30 - 8:00. Typowe niemieckie śniadanie składa się z Brötchen (chleba) lub bułek podawanych z różnymi pastami, takimi jak ser, szynka lub dżem. Bardziej dbający o zdrowie Niemcy również raczą się pastami warzywnymi. Niektórzy lubią również jeść płatki zbożowe z mlekiem na swój pierwszy posiłek w ciągu dnia. Kawa jest również najpopularniejszym napojem śniadaniowym w całym kraju.
 


Obiad w Niemczech

 


Obiad (lub Mittagessen) jest najważniejszym i najbardziej sycącym posiłkiem dnia w Niemczech i najczęściej jest podawany na ciepło. Zazwyczaj obejmuje to jakiś rodzaj mięsa, podawany z ulubionym dodatkiem w tym kraju czyli: ziemniakami i warzywami. Jest to również czas, aby skosztować niektórych regionalnych specjałów, takich jak Spätzle (makaron szwabski) lub Knödel (kluski ziemniaczane), jako dodatek lub jako danie główne. Dlatego że, Niemcy wstają zazwyczaj bardzo wcześnie. Lubią jeść lunch między 12:00 a 13:00. Wiele dzieci i dorosłych również jada do obiadu mały deser, na przykład małą miseczkę jogurtu z dżemem.

 

Kolacja w Niemczech

 


Chleb jest ważną częścią niemieckiej kultury kulinarnej. Niemcy nazywają swój obiad nawet Abendbrot, co dosłownie oznacza „chleb wieczorny”. W przeciwieństwie do niektórych innych krajów europejskich, Niemcy zazwyczaj jedzą zimną kolację. Może to obejmować kromki chleba z szynką, serem lub pastą warzywną i faktycznie wygląda to jak powtórzenie śniadania. Dzieje się tak dlatego, że spożywanie więcej niż jednego ciepłego posiłku dziennie jest dla Niemców pewnym luksusem. Chociaż większość ludzi spożywa Abendbrota między 18:00 a 20:00, stopniowo się to zmienia i wielu Niemców woli zjeść ciepły posiłek po powrocie z pracy do domu. Może to być sznycel, kiełbasa z kiszoną kapustą lub inne popularne danie niemieckie. W efekcie obiad powoli staje się głównym posiłkiem dnia w kraju. Ludzie uważają to również za czas na relaks po stresującym dniu w pracy.

 

 


Najpopularniejsze przepisy niemieckiej kuchni.....


Charakterystyka kuchni niemieckiej - przyprawy poznań Kotlet wieprzowy to cienkie, zmiękczone kawałki wieprzowiny, które są panierowane i smażone. Bardzo popularne danie w naszym kraju serwowane okresowo praktycznie w każdym domu. Kotlety wieprzowe są na tyle delikatne, że do ich zjedzenia nie trzeba nawet noża (niektórzy jedzą je nawet w kanapce) .Czytaj dalej....










 


Charakterystyka kuchni niemieckiej - przyprawy poznań

Kiedy chcesz przygotować gulasz, tradycyjnie myślisz, że jest potrawa węgierska. Niemiecka wersja gulaszu jest pełna smaku który powinieneś spróbować. Tak naprawdę oba są świetne, ale ten obfity niemiecki nie przypomina w ogóle tego węgierskiego. To więcej niż gulasz – to przeżycie i smakuje lepiej, niż potrafię to opisać. To jedno z tych dań, które można jeść po prostu z kromką chleba bądź bułką. Czytaj dalej....
 








 


Charakterystyka kuchni niemieckiej - przyprawy poznań Galart wieprzowy jest bardzo dobrym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe” jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....






 




 


Charakterystyka kuchni niemieckiej - przyprawy poznań Łatwa do przygotowania i lekka do strawienia sałatka ziemniaczana bez majonezu ze świeżymi ziołami i łatwym do zrobienia dressingiem z oliwy z oliwek jest idealnym dodatkiem do obiadu. Ta zdrowa potrawa nada się również jako samo danie główne. Naładowana kawałkami ziół, oliwą z oliwek o smaku musztardy Dijon, nie zepsuje się przed końcem imprezy, a jeszcze lepiej, nabiera bardziej smaku drugiego i trzeciego dnia po tym, jak znajdzie się w lodówce. Czytaj dalej....





 


Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl