Włoskie Kluski Gnudi ze Szpinakiem i Ricotta
Włoskie Kluski Gnudi ze Szpinakiem i Ricotta
Gundi, zdrowe i pyszne danie. Wywodzi się z Iranu i pierwotnie w jej składzie był kurczak. Nasza wersja wywodzi się z Włoch i jest przepysznym posiłkiem, które niewątpliwie Ciebie zaskoczy.
Składniki potrzebne do przygotowania włoskich klusek
Aby zrobić sos pomidorowy:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka pokruszonej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano - jeżeli nie masz, znajdziesz je w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżka świeżej bazylii, pokrojonej w plastry
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- Szczypta soli
- 2 łyżki sosu pomidorowego
Aby zrobić gnudi:
- około 400g sera ricotta
- 1/4 szklanki ugotowanego i posiekanego szpinaku
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 jajko razem z żółtkiem
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej - jeżeli jej nie masz, możesz znaleźć ją TUTAJ
- 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 3 łyżki bułki tartej - opcjonalnie możesz użyć naszej bułki tartej shake & bake którą znajdziesz TUTAJ
- Sól morska drobnoziarnista - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
Przepis - Jak zrobić włoskie kluski gnudi ze szpinakiem i ricotta
Sos pomidorowy
Aby zrobić sos pomidorowy, musisz dodać oliwę z oliwek na patelnię na średnim ogniu. Następnie musisz dodać czosnek i smażyć go przez 30 sekund.
Kolejnym krokiem jest dodanie pokruszonej papryki, oregano, bazylii, pomidorów koktajlowych, soli i sosu pomidorowego. Następnie trzeba wszystko wymieszać aż się pokryje nawzajem, a pomidorki koktajlowe zostaną podgrzane.
Na koniec, przełóż sos do małego rondelka. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 8-10 minut.
Gnudi
Aby zrobić gnudi, wymieszaj w dużej misce ricottę, szpinak, parmezan, jajko, żółtko, gałkę muszkatołową, mąkę, bułkę tartą i trochę soli, aż się połączą.
Następnie, w dużym garnku zagotuj wodę i dobrze posól. Wrzuć małą kulkę mieszanki do wrzącej wody i gotuj przez około 2 minuty lub do momentu, gdy będą unosić się na wodzie. Przetestuj teksturę. Jeśli są zbyt miękkie i nie zachowują kształtu, dodaj trochę mąki i bułki tartej i ponownie przetestuj, aż utrzymają swój kształt.
Używając dwóch łyżek, porcjuj gnudi na kulki i gotuj przez 4-4 1/2 minuty, aż się uniosą.
Dodaj oliwę z oliwek, masło oraz odrobinę wody z gotowania gnudi na patelnię na średnim ogniu i rozpuść. Ostrożnie wyjmij gnudi z wrzącej wody i wrzuć na patelnię. Gotuj przez chwilę
Podziel gnudi między dwie miski i posyp sosem pomidorowym i parmezanem. Natychmiast podawaj.
Smacznego!
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy