Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Włoskie Kluski Gnudi ze Szpinakiem i Ricotta

Włoskie Kluski Gnudi ze Szpinakiem i Ricotta

Data dodania: 30-06-2022

Włoskie Kluski Gnudi ze Szpinakiem i Ricotta

 

 

alt

Gundi, zdrowe i pyszne danie. Wywodzi się z Iranu i pierwotnie w jej składzie był kurczak. Nasza wersja wywodzi się z Włoch i jest przepysznym posiłkiem, które niewątpliwie Ciebie zaskoczy.
 

 

Składniki potrzebne do przygotowania włoskich klusek


 

Aby zrobić sos pomidorowy:


- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin


- 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki


- 1 łyżeczka pokruszonej czerwonej papryki


- 1 łyżeczka suszonego oregano - jeżeli nie masz, znajdziesz je w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 łyżka świeżej bazylii, pokrojonej w plastry

- 1 szklanka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

- Szczypta soli


- 2 łyżki sosu pomidorowego
 

 

Aby zrobić gnudi:

 


- około 400g sera ricotta


- 1/4 szklanki ugotowanego i posiekanego szpinaku


- 1/2 szklanki startego parmezanu


- 1 jajko razem z żółtkiem


- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej - jeżeli jej nie masz, możesz znaleźć ją TUTAJ


- 1/4 szklanki mąki uniwersalnej


- 3 łyżki bułki tartej - opcjonalnie możesz użyć naszej bułki tartej shake & bake którą znajdziesz TUTAJ


- Sól morska drobnoziarnista - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ


- 1 łyżka oliwy z oliwek


- 1 łyżka masła
 

Przepis - Jak zrobić włoskie kluski gnudi ze szpinakiem i ricotta

 

Sos pomidorowy
 

Aby zrobić sos pomidorowy, musisz dodać oliwę z oliwek na patelnię na średnim ogniu. Następnie musisz dodać czosnek i smażyć go przez 30 sekund.


Kolejnym krokiem jest dodanie pokruszonej papryki, oregano, bazylii, pomidorów koktajlowych, soli i sosu pomidorowego. Następnie trzeba wszystko wymieszać aż się pokryje nawzajem, a pomidorki koktajlowe zostaną podgrzane.


Na koniec, przełóż sos do małego rondelka. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 8-10 minut.

Gnudi


Aby zrobić gnudi, wymieszaj w dużej misce ricottę, szpinak, parmezan, jajko, żółtko, gałkę muszkatołową, mąkę, bułkę tartą i trochę soli, aż się połączą.

Następnie, w dużym garnku zagotuj wodę i dobrze posól. Wrzuć małą kulkę mieszanki do wrzącej wody i gotuj przez około 2 minuty lub do momentu, gdy będą unosić się na wodzie. Przetestuj teksturę. Jeśli są zbyt miękkie i nie zachowują kształtu, dodaj trochę mąki i bułki tartej i ponownie przetestuj, aż utrzymają swój kształt.


Używając dwóch łyżek, porcjuj gnudi na kulki i gotuj przez 4-4 1/2 minuty, aż się uniosą.

Dodaj oliwę z oliwek, masło oraz odrobinę wody z gotowania gnudi na patelnię na średnim ogniu i rozpuść. Ostrożnie wyjmij gnudi z wrzącej wody i wrzuć na patelnię. Gotuj przez chwilę


Podziel gnudi między dwie miski i posyp sosem pomidorowym i parmezanem. Natychmiast podawaj.

Smacznego!


 

Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu