Kurczak tandoori masala
Kurczak tandoori masala
Kurczak doprawiony pyszną indyjską przyprawą tandoori masala, zyskuje orientalny styl pełen pikantno-słodkiego smaku. Marynowana w pikantnej marynacie tandoori każda pierś z kurczaka jest perfekcyjnie zapieczona lub usmażona, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do makaronów, sałatek czy grillowanych warzyw.
Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka tandoori masala
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1/4 szklanki octu
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 4 łyżeczki przyprawy tandoori masala - jeżeli nie masz jej pod ręką możesz kupić ją w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- około 400g piersi z kurczaka bez kości i skóry
Wskazówki jak przygotować kurczak tandoori masala
1. Wymieszaj jogurt, ocet, sok z limonki i przyprawę tandoori masala, aby stworzyć jednolitą marynatę. Włóż kurczaka do szklanego naczynia do pieczenia i polej kurczaka marynatą. Najlepiej marynować go w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
2. Piecz lub podsmaż kurczaka, często podlewając marynatą, aż będzie dobrze ugotowany.
3. Aby uzyskać bardziej autentyczny smak, praż przyprawy na patelni przez około minutę na średnim ogniu przed dodaniem do marynaty. Możesz zastąpić mięso z piersi bez kości i skóry dowolnym innym kawałkiem kurczaka.
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy