Galart Wieprzowy
Galart Wieprzowy
Galart wieprzowy jest bardzo dobrym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe” jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.
Składniki galartu wieprzowego
- 1 duża noga wieprzowa (ok. 1 kg)
- 1 cebula lub opcjonalnie możesz użyć cebuli suszonej - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 marchewka lub opcjonalnie marchewka suszona grys - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- pieprz czarny ziarno - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- pieprz czerwony ziarno - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- pieprz zielony ziarno - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- pieprz biały ziarno - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- ziele angielskie ziarno - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- liść laurowy cały - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- sól jodowana
Instrukcja jak przygotować galart wieprzowy
- Po pierwsze, oczyszczamy skórę na nóżkach wieprzowych, dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 2 cm ponad mięso). Dodajemy warzywa i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu około 4 godziny.
- Po drugie, gdy mięso będzie mięciutkie, wyjmujemy je z wywaru . Wywar przyprawiamy solą i pierzem świeżo zmielonym, nastepnie przecedzamy.
- Po trzecie, mięso kroimy w małe kawałki, a marchewkę i cebulę w kostkę. Kawałki mięsa i marchewki oraz cebuli w raz z ziarenkami pieprzu z wywaru umieszczamy w miseczkach, zalewamy . Galaretkę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce, aż stężeje. Podajemy stężone, polane sokiem z cytryny lub octem.
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy