Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Galart Wieprzowy

Galart Wieprzowy

Data dodania: 22-03-2022

Galart Wieprzowy

    

Galart wieprzowyGalart wieprzowy jest bardzo dobrym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe” jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.


 

Składniki galartu wieprzowego

 


- 1 duża noga wieprzowa (ok. 1 kg)

- 1 cebula lub opcjonalnie możesz użyć cebuli suszonej - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 marchewka lub opcjonalnie marchewka suszona grys - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- pieprz czarny ziarno - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- pieprz czerwony ziarno - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- pieprz zielony ziarno - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- pieprz biały ziarno - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- ziele angielskie ziarno - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- liść laurowy cały - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- sól jodowana


 

Instrukcja jak przygotować galart wieprzowy 
 


- Po pierwsze, oczyszczamy skórę na nóżkach wieprzowych, dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 2 cm ponad mięso). Dodajemy warzywa i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu około 4 godziny.


- Po drugie, gdy mięso będzie mięciutkie, wyjmujemy je z wywaru . Wywar przyprawiamy solą i pierzem świeżo zmielonym, nastepnie przecedzamy.


- Po trzecie, mięso kroimy w małe kawałki, a marchewkę i cebulę w kostkę. Kawałki mięsa i marchewki oraz cebuli w raz z ziarenkami pieprzu z wywaru umieszczamy w miseczkach, zalewamy . Galaretkę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce, aż stężeje. Podajemy stężone, polane sokiem z cytryny lub octem.
 

Smacznego

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu