Ziela angielskiego używa się przy sporządzaniu wędlin, marynat, konserw, zup. Jest jednym z najważniejszych składników kuchni karaibskiej. Niezastąpioną przyprawa w kuchni Środkowego Wschodu, często dodawaną "do smaku" zaraz obok soli czy pieprzu. Popularna zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, gdzie dodaje się ją nawet do deserów. Jest głównym składnikiem sosów barbecue
Ziele angielskie jest używane zarówno do gotowania, jak i do pieczenia. Całe jagody ziela angielskiego można dodawać do mięsa, takiego jak wołowina lub jagnięcina, podobnie jak ząbki czosnku lub całe goździki. Zmielone ziele angielskie służy do przyprawiania mięsa, zup, gulaszu, warzyw i wypieków. Zwykle dodaje się go na początku gotowania lub pieczenia.
Minerały, witaminy i przeciwutleniacze znajdujące się w zielu angielskim mogą mieć kilka korzyści zdrowotnych. Wiele związków zawartych w zielu angielskim jest badanych jako potencjalne leki na stany zapalne, nudności, a nawet raka. Z korzyści zdrowotnych ziela angielskiego to:
- Zmniejsz stan zapalny
Zapalenie może zaostrzyć obrażenia lub infekcje. Wiele związków zawartych w zielu angielskim może być w stanie zmniejszyć stan zapalny.
- Leczy nudności
Eugenol, związek, który sprawia, że ziele angielskie jest „pikantne”, jest czasami stosowany w leczeniu nudności. Herbata z ziela angielskiego może pomóc złagodzić rozstrój żołądka.
- Zapobiega infekcji
Ziele angielskie zawiera wiele związków, które mogą pomóc w zapobieganiu infekcjom bakteryjnym. W niektórych badaniach eugenol wykazywał również właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybiczne. W jednym badaniu zastosowano go do eliminacji bakterii E. coli i drożdży po nałożeniu na skórę.
- Ma właściwości przeciwbólowe
Eugenol w zielu angielskim często znajduje się również w dostępnych bez recepty lekach na ból zęba. Badania wykazały, że eugenol ma potencjał jako miejscowy środek przeciwbólowy, gdy jest stosowany w odpowiedniej ilości.
- Łagodzi objawy menopauzy
Związki zawarte w zielu angielskim mogą zwiększać ilość estradiolu u kobiet w okresie menopauzy. Pomaga to zmniejszyć negatywne objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca. Kultury, w których ziele angielskie jest często używane w żywności, zgłaszają mniej negatywnych objawów podczas menopauzy. Spożywanie większej ilości ziela angielskiego wydaje się być leczeniem niskiego ryzyka objawów menopauzy u wielu kobiet.
Galart wieprzowy jest bardzo dobrym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe” jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.