Jajecznica po Marokańsku
Jajecznica po Marokańsku
Kuchnia marokańska jest bardzo zdrowa, przynajmniej w ogólnym stwierdzeniu. Większość potraw zawiera warzywa i opiera się na produktach pełnoziarnistych, świeżo przygotowanej żywności, przyprawach i słodkich owocach. Bardzo rzadko używa się w niej rafinowanego cukry oraz smażenia na głębokim tłuszczu. Potrawy z Maroka zawierają bardzo często jagnięcine, która jest chudsza niż czerwone mięso oraz kuskus, który jest zdrowszy niż ryż.
Przepis na Jajecznice po Marokańsku
Przepis jest mało skomplikowany a jego bazą jest łyżeczka masła, parę sztuk jajek wiejskich oraz przyprawa marokańska ras el hanout. Krokiem pierwszym jest rozpuszczenie masła na patelni. Następnie dorzucamy do tego biało i żółtko z jajka i mieszamy na patelni cały czas smażąc. W końcowym etapie dodajemy przyprawę meksykańską mieszamy do równomiernego koloru i chwilę trzymamy ją jeszcze na ogniu. Po paru chwilach danie jest gotowe do spożycia.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy