Kurczak zatar z pieczonymi ziemniakami oraz serem fetą to pyszny przepis na danie z nutką bliskiego wschodu jaką daje przyprawa zatar. Te pyszne danie z pewności zaskoczy nie jednego miłośnika orientalnych smaków. Mieszanka przypraw zatar na bazie sumaku to wspaniały dodatek, który każdy kucharz powinien mieć w swojej kuchni.
- 600 gram piersi z kurczaka bez skóry
- 2 łyżki przyprawy zatar - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ ; opcjonalnie możesz ją zastąpić 1 łyżką sumaku - znajdziesz go TUTAJ
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny z pokrojoną skórką - możesz również dodatkowo dodać naszą skórkę cytryny grysowaną - znajdziesz ją TUTAJ
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ ; opcjonalnie 1/4 chili mielonego - którą możesz znaleźć TUTAJ
- około 400g ziemniaków
- 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
- około 100g pokruszonego sera feta
- Pietruszka nać - możesz także użyć wersji suszonej która znajdziesz w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- Po pierwsze, rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Przygotuj dwie blachy do pieczenia i wysmaruj je oliwą. W małej misce wymieszaj przyprawę zatar z oliwą z oliwek, solą i papryką.
- Po drugie, musisz zamarynować kurczaka. Włóż do miski czosnek, kminek, zatar, sok z cytryny, sól i pieprz. Następnie włóż pierś z kurczaka, dobrze obtocz wymieszaną marynatą i zostaw na 30 minut
- Po trzecie, przygotuj ziemniaki. Pokrój je na okrągłe plastry . Dodaj do miski 1/4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, dwie szczypty soli i pieprzu. Ułóż je w jednej warstwie na przygotowanej blasze do pieczenia pozostawiając przestrzeń dla kurczaka.
- Kolejnym krokiem będzie przysmażenie kurczaka na patelni. Podgrzej oliwę na patelni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i umieść na gorącej patelni. Smaż kilka minut lub do momentu, gdy kurczak w kontakcie z patelnią się zarumieni
- Następnie trzeba upiec kurczaka i ziemniaki. Przenieś kurczaka z patelni na blachę do pieczenia gdzie są również przygotowane wcześniej ziemniaki. Posmaruj kurczaka marynatą zatarową. Piecz w temperaturze 220 stopni przez 22-25 minut (5 minut przed zakończeniem, wyjmij blachę. Posyp ziemniaki pokruszoną fetą. Włóż z powrotem i kontynuuj pieczenie).
- Na koniec, wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na 5 minut. Następnie przełóż kurczaka na półmisek. Wyjmij ziemniaki za pomocą szczypiec i podawaj z kurczakiem zataar. Udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Smacznego