Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Kurczak Zatar3

Kurczak Zatar

Data dodania: 02-06-2022

Kurczak Zatar

 

Kurczak zatar - przyprawa zatarKurczak zatar z pieczonymi ziemniakami oraz serem fetą to pyszny przepis na danie z nutką bliskiego wschodu jaką daje przyprawa zatar. Te pyszne danie z pewności zaskoczy nie jednego miłośnika orientalnych smaków. Mieszanka przypraw zatar na bazie sumaku to wspaniały dodatek, który każdy kucharz powinien mieć w swojej kuchni.

 

 
 

 

Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka zatar

 

 

- 600 gram piersi z kurczaka bez skóry

- 2 łyżki przyprawy zatar - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ ; opcjonalnie możesz ją zastąpić 1 łyżką sumaku - znajdziesz go TUTAJ

- 2 łyżeczki czosnku granulowanego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ


- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sok z 1 cytryny z pokrojoną skórką - możesz również dodatkowo dodać naszą skórkę cytryny grysowaną - znajdziesz ją TUTAJ

 

- 1/4 łyżeczki kminku mielonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ ; opcjonalnie 1/4 chili mielonego - którą możesz znaleźć TUTAJ

 

 

Składniki na grilowane ziemniaki z serem feta

 

- około 400g ziemniaków
 

- 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
 

- około 100g pokruszonego sera feta
 

- Pietruszka nać - możesz także użyć wersji suszonej która znajdziesz w naszym sklepie internetowym TUTAJ


 

Sposób przygotowania kurczaka zatar z grilowanymi ziemniakami z serem feta


- Po pierwsze, rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Przygotuj dwie blachy do pieczenia i wysmaruj je oliwą. W małej misce wymieszaj przyprawę zatar z oliwą z oliwek, solą i papryką.
 

- Po drugie, musisz zamarynować kurczaka. Włóż do miski czosnek, kminek, zatar, sok z cytryny, sól i pieprz. Następnie włóż pierś z kurczaka, dobrze obtocz wymieszaną marynatą i zostaw na 30 minut
 

- Po trzecie, przygotuj ziemniaki. Pokrój je na okrągłe plastry . Dodaj do miski 1/4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, dwie szczypty soli i pieprzu. Ułóż je w jednej warstwie na przygotowanej blasze do pieczenia pozostawiając przestrzeń dla kurczaka.
 

- Kolejnym krokiem będzie przysmażenie kurczaka na patelni. Podgrzej oliwę na patelni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i umieść na gorącej patelni. Smaż  kilka minut lub do momentu, gdy kurczak w kontakcie z patelnią się zarumieni
 

- Następnie trzeba upiec kurczaka i ziemniaki. Przenieś kurczaka z patelni na blachę do pieczenia gdzie są również przygotowane wcześniej ziemniaki. Posmaruj kurczaka marynatą zatarową. Piecz w temperaturze 220 stopni przez 22-25 minut (5 minut przed zakończeniem, wyjmij blachę. Posyp ziemniaki pokruszoną fetą. Włóż z powrotem i kontynuuj pieczenie).
 

- Na koniec, wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na 5 minut. Następnie przełóż kurczaka na półmisek. Wyjmij ziemniaki za pomocą szczypiec i podawaj z kurczakiem zataar. Udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.


Smacznego

 

 

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl