Suszona natka pietruszki to przyprawa bardzo popularna w całej Europie. Ma charakterystyczny, słonawy zapach. Zawiera wiele cennych witamin (głównie A i C) oraz wartościowych elementów, takich jak żelazo, magnez i jod. Pietruszka ma szerokie zastosowanie w kuchni. Wzbogaca smak zup oraz potraw z warzyw, nadaje się również do sałatek oraz dań z drobiu. Ze względu na dużą ilość cennych składników pietruszkę warto dodawać pod koniec gotowania.
Warzywa które z powodzeniem mogą zastąpić nać pietruszki to nać kolendry, liście selera czy zielona część marchewki. Warzywa te doskonale zastępują pietruszkę jako dodatek. Tymczasem suszona trybula i szczypiorek – świeże lub suszone – są najbardziej idealnymi substytutami pietruszki pod względem smaku.
Połączenie smaków jest niesamowite, podobnie jak jaskrawe kolory tego spektakularnego dania. Klopsiki ras el hanout zabiorą nas w podróż smakową po Bliskim Wschodzie. Przepyszne ugotowane w niebiańsko złocistym sosie z przyprawami, ziołami, czosnkiem i ziemniakami. Ras el hanout to północnoafrykańska aromatyczna mieszanka przypraw, która jest popularna w kuchni Bliskiego Wschodu. Jest pyszna i można ją użyć do wszystkiego! Czytaj dalej....
Słoneczna sałatka pomidorowa z czerwoną cebulą i ziołami nie może być nic prostszego w wykonaniu. Jej smak zawsze będzie Ci przypominać słoneczne weekendowe śniadania. Zacznij od cienkiego pokrojenia czerwonej cebuli i namoczenia jej w zimnej wodzie – to złagodzi ostrość cebuli. Następnie pokrój pomidory na grube plastry i połączysz je z ziołami. Możesz użyć tutaj swojego ulubionego dobrego zioła — bazylii, kolendry, koperku, pietruszki lub mieszanki ziaren do sałatek — wszystko działa równie dobrze w tym przepisie. Czytaj dalej....
Łatwa do przygotowania i lekka do strawienia sałatka ziemniaczana bez majonezu ze świeżymi ziołami i łatwym do zrobienia dressingiem z oliwy z oliwek jest idealnym dodatkiem do obiadu. Ta zdrowa potrawa nada się również jako samo danie główne. Naładowana kawałkami ziół, oliwą z oliwek o smaku musztardy Dijon, nie zepsuje się przed końcem imprezy, a jeszcze lepiej, nabiera bardziej smaku drugiego i trzeciego dnia po tym, jak znajdzie się w lodówce. Czytaj dalej....
Jeżeli zostanie Ci jakieś mięso po obiedzie, i ty resztek nikt nie chce zjeść - mamy dla Ciebie wspaniały przepis który pozwoli Ci zagospodarować te pozostałości. Gwarantujemy Ci że, przepis na zupę grzybową z dodatkiem mięsa dzięki swojej prostocie na stale zagości w Twoim domowym jadłospisie. Zupa jest smaczna, prosta i pełna smaku. Musisz ją spróbować! Czytaj dalej....
Pieczone buraki z orientalną przyprawą zatar to wspaniała przystawka obiadowa, która zaskoczy nie jedno podniebienie. Bardzo prosta w przygotowaniu a do tego smak zataru który w polskiej kuchni jest bardzo unikatowy ze względu na swój skład czyli sumak. Danie te może również być głównym posiłkiem, zwłaszcza dla ludzi lubiących zdrowe jedzenie. W Polsce burak jest bardzo popularny dlatego nie powinieneś mieć oporu w przygotowaniu tego przepisu. Czytaj dalej....
Witaminy | IU | RDS
% |
Minerały | IU | RDS
% |
Witamina A | 153 IU | 3% | Wapń | 22.0 mg | 2% |
Witamina C | 1.8 mg | 3% | Żelazo | 1.5 mg | 8% |
Witamina K | 20.4 mcg | 25% | Magnez | 3.7 mg | 1% |
Folian | 2.7 mcg | 1% | Fosfor | 5.3 mg | 1% |
Niacyna | 0.1 mg | 0% | Potas | 57.1 mg | 2% |
Cholina | 1.5 mg | - | Sód | 6.8 mg | 0% |
Mangan | 0.2 mg | 8% | |||
Selen | 0.4 mcg | 1% | |||
Cynk | 0.1 mg | 0% |
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.