Słoneczna Sałatka Pomidorowa
Słoneczna sałatka pomidorowa
Słoneczna sałatka pomidorowa z czerwoną cebulą i ziołami nie może być nic prostszego w wykonaniu. Jej smak zawsze będzie Ci przypominać słoneczne weekendowe śniadania. Zacznij od cienkiego pokrojenia czerwonej cebuli i namoczenia jej w zimnej wodzie – to złagodzi ostrość cebuli. Następnie pokrój pomidory na grube plastry i połączysz je z ziołami. Możesz użyć tutaj swojego ulubionego dobrego zioła — bazylii, kolendry, koperku, pietruszki lub mieszanki ziaren do sałatek — wszystko działa równie dobrze w tym przepisie.
Składniki na sałatkę pomidorową
- 1 mała lub 1/2 średniej czerwonej cebuli, cienko pokrojonej w półksiężyce
- 3 średnie pomidory
- 2 łyżki stołowe bazylii suszonej - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżki pietruszki nać suszonej - jeżeli nie masz może ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżki kolendry nać suszonej - jeżeli nie masz możesz ja kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- opcjonalnie zamiast ziół możesz użyć ziół prowansalski - jeżeli nie masz możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- mieszanka ziaren do sałatek - jeżeli nie masz możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- 1/4 łyżeczki soli morskiej - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- opcjonalnie zamiast soli morskiej możesz użyć przyprawy jajeczko z cebulką która nada sałatce nutę smaku jajka - możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- pieprz czarny mielony - według uznania - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Instrukcja przygotowania słonecznej sałatki
- Po pierwsze, cebulę przełożyć do małej miski i zalać zimną wodą. Odstaw ją na około 10 minut, podczas gdy przygotowujesz resztę składników.
- Po drugie, pomidory pokroić w półksiężyce. Umieść je w dużej misce. Dodaj zioła, olej, ocet, sól i pieprz. Odcedź cebulę i dodaj do miski. Wymieszać do połączenia i odstawić na co najmniej 10 lub do 30 minut przed podaniem. W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą, pieprzem, octem lub olejem.
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy