Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Świat Przypraw » Charakterystyka kuchni Afrykańskiej

Charakterystyka kuchni Afrykańskiej

Data dodania: 11-04-2021

Charakterystyka kuchni afrykańskiej

Kuchnia Afrykańska


Kuchnia Afrykańska charakterystyka


Afryka to drugi co do wielkości kontynent na Ziemi, jest on bardzo zróżnicowany zwłaszcza pod względem kulinarnym. Kuchnie afrykańską można podzielić na kilka odrębnych regionów: Afrykę Północną, Południową, Środkową, Wschodnią i Zachodnią.
Kuchnia północnoafrykańska jest najpopularniejszą z kuchni z tego kontynentu. Co raz bardziej popularne stają się też akcenty innych, pozostałych.Łatwo powiedzieć o jakimś daniu „afrykańskie jedzenie”. Jest to o wiele bardziej złożona kategoria niż mogłoby się nam wydawać.

 

Afryka Północna

 

Owoce morza, kozie sery, jagnięcina, wołowina, daktyle, oliwki, migdały, a także różnorodne owoce i warzywa to jedne z najważniejszych składników kuchni północnoafrykańskiej. W tej części świata żyje wielu muzułmanów, dlatego też mięso wieprzowe nie jest ważnym składnikiem ich diety w porównaniu z resztą świata, a nawet resztą kuchni afrykańskiej. Najpopularniejszym daniem w Polsce, które pochodzi z tej kuchni jest kuskus. Jest to produkt spożywczy łączący w sobie cechy makaronu oraz kaszy. Nie jest to ziarno, pomimo powszechnego przekonania, że ​​tak jest. Chociaż wiele krajów Afryki Północnej ma potrawy, które mają takie same nazwy. Jednak trzeba zaznaczyć, że mimo wszystko wiele z nich bardzo się od siebie różni. Na przykład danie „tagine” w Maroku to wolno gotowany gulasz, podczas gdy potrawy o tej samej nazwie można znaleźć w Tunezji jako coś znacznie bardziej przypominającego frittatę lub quiche. Pomimo tych różnic przyprawy używane w potrawach każdego kraju są bardzo podobne. Przyprawy z Afryki Północnej to kminek, imbir, papryka, cynamon, mięta pieprzowa, pietruszka, kolendra i szafran. Kurkuma, suszone chili, suszona mięta, nasiona sezamu. Pieprz długi który znany jest również w Polsce jako pieprz pippali zalicza się także do jednych z bardziej popularnych przyprawy jednorodnych w Afryce Północnej.
 

Południowa Afryka

 

Wśród kucharzy i znawców jedzenia z tamtego regionu Afryki, dania tamtejsze są nazywane czasami „kuchnią tęczową”. Południowoafrykańskie potrawy składają się z mieszanki wpływów rdzennych plemion, kuchni europejskich i kuchni azjatyckich. W Afryce Południowej było wiele rdzennych plemion, z których każde miało własną kulturę, język i styl gotowania. Największą tubylczą grupą była i pozostaje Bantu, która uprawia rośliny i hoduje bydło, owce i kozy. Uprawiają także dynie, fasolę i zielone warzywa liściaste. Khoisan, inna rdzenna grupa, której potomkowie stanowią znaczną część dzisiejszych mieszkańców RPA, byli łowcami-zbieraczami. Piwo było bardzo istotną częścią ich diety, a od rodzin tradycyjnie oczekiwano, że mają pod ręką duże ilości alkoholu. Było to spowodowane możliwości odwiedzenia w celu napitku. Coś jak polskie odwiedziny na kawę. Piwo było zwykle warzone przez kobiety, a ich status gospodyni domowej był czasem nawet oceniany na podstawie jej umiejętności warzenia piwa. Dzisiaj mieszkańcy RPA korzystają w weekendy z „braai”, czyli południowoafrykańskiego grilla. Ten posiłek składa się zwykle z dużej ilości grillowanego mięsa, co nie jest zbyt dalekie od letnich weekendowych ekspedycji Polaków .

 

Afryka Centralna

 

Mieszkańcy Afryki Środkowej mają tendencję do trzymania się swoich tradycji kuchennych. Ta część kontynentu były tak scentralizowana , że wiele trendów żywieniowych nie było w stanie przeniknąć do ich kultury i zwyczajów kulinarnych. Mieszkańcy używają tam głównie lokalnych składników, z wyjątkiem manioku, orzeszków ziemnych i papryczki chili. Te składniki zdołały przeniknąć skądinąd sztywną kulturę żywności w Afryce Środkowej. Podstawowym pożywieniem w tym regionie jest maniok, znany również jako tapioka i banany, które same w sobie są wielowymiarowym pożywieniem. Banany można smażyć, piec, rozgniatać i stosować jako składnik wielu innych potraw lub po prostu jeść samodzielnie. Produkty bogate w skrobię są również wytwarzane ze sfermentowanych korzeni manioku i podawane razem z mięsem. W tej część Afryki bardzo popularne są gulasze. Od gulaszu ze szpinakiem po gulaszu z orzeszkami ziemnymi, kończąc na gulaszu z afrykańskich warzyw. Najczęściej spożywanymi mięsami są wołowina i kurczak, ale w menu nierzadko można znaleźć krokodyla, guźca, małpę, a nawet antylopę.

 

Afryka Wschodnia

Kuchnia wschodnioafrykańska jest bardzo interesująca, ponieważ składa się głównie ze skrobi i jest znacznie mniej mięsna. Bydło, owce i kozy były historycznie hodowane dla pieniędzy, a nie dla źródła pożywienia. Na niektórych obszarach mogło dojść do spożywania mleka oraz krwi krowiej, ale mięso było rzadko używane do jakichkolwiek celów. Kukurydza jest głównym składnikiem niezwykle popularnego dania ugali, potrawy skrobiowej, którą je się z gulaszem i mięsem, jeśli podaje się mięso. W Ugandzie zielony banan zwany matoke jest źródłem skrobi w większości posiłków. Doro Wat, czyli etiopski kurczak, to danie na bazie mięsa, które je się z ryżem i warzywami. Z biegiem czasu imigranci zabarwiali trendy kulinarne w Afryce Wschodniej. Tymi imigrantami byli głównie Arabowie, Brytyjczycy, Hindusi i Portugalczycy. Arabowie implikowali ryż gotowany na parze i przyprawy, takie jak szafran, goździki i cynamon. Brytyjczycy i Indianie przynieśli warzywne curry i zupy z soczewicy, podczas gdy Portugalczycy byli bardziej egzotyczni z dodatkami chilli, ananasów i wieprzowiny przydomowej, którą można było ubić. Pikantny gulasz z soczewicy Berbere to danie z Afryki Wschodniej, które ma odpowiednią ilość ciepła i jest świetnym wprowadzeniem do tej kuchni.
 

Afryka Zachodnia

 

Fufu to tradycyjne danie w Afryce Zachodniej i wielu ludzi uważa je za najważniejsze. Kukurydza, będąca składnikiem fufu, jest powszechnym składnikiem w Afryce Zachodniej. Popularny jest również kuskus. Wino palmowe jest ważną częścią kuchni nigeryjskiej. Jest to alkohol wytwarzany z soku z różnych drzew palmowych i jest spożywany podczas specjalnych uroczystości, takich jak wesela. Oczywiście można go również spożywać na co dzień. Nasiona pieprzu gwinejskiego, znanego również jako ziarna raju, pochodzą z tradycyjnej rośliny z Afryki Zachodniej, która jest mielona lub używana w całości jako przyprawa. Ryż, groszek czarnooki, brązowa fasola i warzywa korzenne, takie jak ignamy, są również ważnymi składnikami kuchni Afryki Zachodniej, która z czasem zaczęła się zmieniać. Mięso jest coraz częściej spożywane obok soli i tłuszczu. To wyraźny kontrast w stosunku do tradycyjnej diety opartej na rodzimych olejach palmowych i obfitości zielonych warzyw liściastych. Często wybieranym mięsem jest koza, ale można również znaleźć kurczaka i wołowinę. Afryka Zachodnia nadal obejmuje wiele swoich rytuałów kulturowych, które koncentrują się wokół jedzenia i picia, pomimo zmiany preferencji żywieniowych. Woda jest szczególnie cennym i szanowanym zasobem. Jeśli jesteś gościem w domu w Afryce Zachodniej, spodziewaj się, że najpierw zostaniesz powitany szklanką wody i uśmiechem. Jest to bardzo mało prawdopodobne, aby kiedykolwiek się to zmieniło.

Kuchnia Afrykańska podsumowanie.

 

Generalnie kuchnie afrykańskie zaczynają zdobywać co raz większą popularność na świecie. Afrykańskie potrawy są kolorowe, aromatyczne i łatwe do odtworzenia z prostych składników. Szeroka gama zbóż, mięs i warzyw spożywanych w Afryce oznacza, że ​​każdy znajdzie coś dla siebie.

Jeśli interesują Ciebie mieszanki przyprawowe z tamtego regionu świata zapraszamy do zakupu w naszym sklepie internetowym TUTAJ

 



 

Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu