Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Pieprzno - Cytrynowy Łosoś3

Pieprzno - Cytrynowy Łosoś

Data dodania: 21-11-2021

Pieprzno - Cytrynowy Łosoś

 

Pieprzno - Cytrynowy ŁosośOpis dania

 

Pieprzno - Cytrynowy łosoś to doskonały wieczorny posiłek. Łosoś to niezwykle wszechstronna ryba, która ma uniwersalny urok ze względu na swój niepowtarzalny, delikatny smak.  Można go podawać na wiele sposobów. Między innymi na surowo (sushi), w postaci grillowanej, smażonej na patelni, pieczonej, gotowanej lub , albo rozdrobnić na drobne kawałki i umieścić na wierzchu sałatki lub makaronu. Istnieją dziesiątki smaków, dodatków i sosów, które uzupełniają ten zdrowy dla serca posiłek. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia.W naszym przepisie łosoś jest wzbogacony pikantnymi przyprawami i  ziołami, takimi jak pieprz cytrynowy, oregano i papryka. Jest naładowany składnikami odżywczymi, w tym kwasami tłuszczowymi Omega-3 i jest bogaty w witaminy z grupy B i potas. Do tego przepisu potrzebny jest filety z łososia krojonego w środku w raz ze skórką, żeby ryba lepiej trzymała się razem.  Aby pieprzno - cytrynowy łosoś był zrównoważonym posiłkiem, można go połączyć z warzywami, takimi jak jarmuż lub szpinak. Aby dopełnić to zdrowe danie,doskonale jest dodać biały lub brązowy ryż.


Składniki do przygotowania pieprzno-cytrynowego łososia

 

    - około 200g łososia ze skórą
    - 1/4 szklanki masła
    - 1 łyżka soli morskiej drobnoziarnistej
    -  pieprz czarny mielony do smaku
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżeczki papryki
    - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - gotową mieszankę możesz kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
    - 1 łyżeczka pietruszki
    - 1/4 łyżeczki oregano
    - 1 łyżka soku z cytryny

 

Składniki do przygotowania ryżu


    - 200 gram ryżu ( brązowy lub biały)
    - 6 filiżanek wody
    - 2 łyżeczki soli

 

Instrukcje do przygotowania dania

 

Pieczony łosoś


- Po pierwsze, rozgrzej piekarnik do 220 stopni celsjusza. Następnie wyjmij łososia z opakowania, połóż filet na dużej blasze i osusz.
- Po drugie,przypraw filety solą i pieprzem. Do tego zmiel czosnek i odstaw na bok.
 - Po trzecie, na małej patelni trzeba roztopić masło na średnim ogniu. Dodaj czosnek i przyprawy do roztopionego masła i gotuj przez 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny.
- Łyżką obficie posmaruj każdy filet przyprawą maślaną, pozostawiając skórę do dołu.
- Piecz łososia przez 20 minut lub do momentu, gdy mięso stanie się nieprzezroczyste różowe w środku.

 

Gotowanie ryżu

- W średnim garnku zagotuj 6 szklanek wody i 2 łyżeczki soli.
 - Ryż dokładnie spłucz i dodaj do wrzącej wody
- Gotuj do miękkości ( około 15 minut )

 

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl