Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Wegański Gulasz po Afrykańsku3

Wegański Gulasz po Afrykańsku

Data dodania: 07-11-2021

Wegański Gulasz po Afrykańsku

 

Przepisy wegańskie - kuchnia afrykańskaPierwotną wersją wegańskiego gulasz ze szpinaku, jest jego mięsny odpowiednik a przyrządza się go z czerwonego mięsa, takiego jak wołowina, jagnięcina lub tuńczyk, makrela i jajka. Wegańska wersja opiera się na ciecierzycy która bardzo dobrze pasuje do gulaszu szpinakowego. Dzięki tak prostym, podstawowym składnikom możesz przygotować ten przepis bardzo szybko bez większego zastanawiania się nad nim. Dzięki ograniczonej ilości świeżych składników wymaganych do tego afrykańskiego gulaszu szpinakowego, możesz bardzo łatwo zaplanować go jako część cotygodniowej rotacji posiłków. Wykorzystuje on mrożony szpinak, więc możesz go przygotować, kiedy tylko masz na to ochotę.


Składniki wegańskiego gulaszu


  -  ¼ szklanki / 60 ml oleju ryżowego (lub innego neutralnego oleju spożywczego)
 

-  1 średnia cebula, pokrojona w kostkę


  -  3 ząbki czosnku, posiekane


  -  2-3 łyżki świeżego imbiru, posiekanego


  - ½ łyżeczki chilli mielonego do smaku


  -  1 łyżeczka kurkumy w proszku


  -  2 łyżki pasty pomidorowej


  -  1 puszka - 400g - pokrojonego w kostkę pomidora


  -   500g mrożonego posiekanego szpinaku


  -   1 puszka - 425 g ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej


   -  Sól morska drobnoziarnista dla smaku

 

Instrukcje przygotowania wegańskiego gulaszu


- Po pierwsze, w dużym garnku na średnim ogniu dodaj oliwę, cebulę, czosnek i imbir. Smaż przez około 8 minut, aż cebula zacznie się lekko zarumieniać i wydobywać przyjemny aromat. Mieszaj od czasu do czasu.


- Po drugie, dodaj chili i kurkumę dobrze mieszając składniki, gotuj przez kolejne kilka minut.


- Następnie dodaj pastę pomidorową i gotuj przez około minutę, mieszając składniki do dobrego połączenia.


- Teraz dodaj pokrojone w kostkę pomidory i gotuj przez kilka minut pod lekko odchyloną pokrywką.


- Dodaj szpinak i ponownie przykryj garnek pokrywką. Pomoże to szpinakowi ładnie się rozmrozić i rozpuścić w sosie pomidorowym. Po kilku minutach zamieszaj. Gotuj wszystko razem przez około 5 minut.


- Na koniec dodaj odsączoną ciecierzycę i dopraw do smaku, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

 

Wegański gulasz po afrykańsku, można podawać z ryżem białym lub brązowy czy bananem! Banan podkreśli pochodzenie dania i zaskoczy nie jedną osobę. Taki prosty, a jednocześnie pyszny posiłek. Wykorzystujący podstawowe składniki w Twojej kuchni. Smaczny dodatek do Twojej tygodniowej rotacji posiłków. Musisz go spróbować!


 


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl