Lecznicze właściwości cynamonu
Lecznicze właściwości cynamonu
Lecznicze właściwości cynamonu
Cynamon idealnie nadaje się na przeziębienia. Najlepiej dodawać go do kawy, mleka, gorącej czekolady oraz lampki grzanego, czerwonego wina, a także do mięsa wieprzowego ze śliwkami i musów jabłkowych. Łagodzi się nim niestrawność oraz osłabienie. W zimie swoje zastosowanie cynamon znajduje przede wszystkim w zmniejszeniu przekrwienia błony śluzowej nosa.
Nieoceniony jest również dla osób otyłych. Częste i regularne spożywanie potraw z dodatkiem cynamonu sprawia, iż zmniejsza się zagrożenie zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Zapadają na nią najczęściej osoby cierpiące na nadwagę. Ich organizm przestaje reagować na insulinę, przez co we krwi utrzymuje się zbyt wysokie stężenie glukozy. Cierpi na tym całe ciało, bowiem z biegiem czasu uszkodzeniu ulegają naczynia krwionośne. Nieleczona cukrzyca typu drugiego grozi utratą wzroku, zaburzeniem pracy nerek, a nawet amputacją stóp.Rany chorego goją się dłużej, częściej wdają się w nie infekcje
To nie koniec zdrowotnych korzyści z jedzenia kory drzewa cynamonowego. Łagodzi ona dolegliwości trawienne i zapobiega nudnościom, wzdęciom, biegunkom. Nic dziwnego, że cynamon jest stosowany w medycynie tradycyjnej od tysięcy lat.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw