Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Zastosowanie Laski Cynamonu3

Zastosowanie Laski Cynamonu

Data dodania: 07-11-2021

Zastosowanie Laski Cynamonu

 

Zastosowanie laski cynamonuZastosowanie Laski Cynamonu

 

Całe laski cynamonu nie wydają się być tak często używane w kuchni jak cynamon mielony, ponieważ wiele osób nie ma czasu na tarcie świeżej laski, jeśli potrzebują tylko odrobiny przyprawy. Laski są tak łatwe do zastosowania w codziennym gotowaniu, że ​​będziesz się zastanawiać, dlaczego nie zacząłeś ich używać wcześniej. Choć często kojarzone z deserami, ciepłe, pikantne nuty cynamonu sprawiają, że doskonale nadają się do gorących napojów i pikantnych potraw. To jedne z lepszych sposobów na wprowadzenie ich żywego zapachu i smaku do kuchni, i oczywiście żaden z nich nie wymaga pieczenia ani tarcia!

 

1. Użyj jako patyczka do mieszania do kawy, herbaty, cydru i koktajli.

 

Gorące napoje to łatwy sposób na włączenie całej laski cynamonu do codziennej rutyny w kuchni. Niezależnie od tego, czy używasz ich do aromatyzowania kawy, herbaty, chai latte, kakao, grzanego cydru, grzanego wina czy gorącej czekolady. Po prostu podawaj każdą filiżankę z mieszadłem z cynamonem i pozwól, aby przyprawa subtelnie uzupełniła Twój napój.

 

2. Rozbij laskę cynamonu, aby zaparzyć dzbanek kawy lub herbaty.

 

Rozetnij patyczek i umieść go na wierzchu mielonej kawy lub w zaparzaczu do herbaty, zanim zaczniesz parzyć. Jest to szczególnie dobre w przypadku kiedy dodasz do tego innych ciepłych przypraw, takich jak kardamon, anyż, imbir i goździk.

 

3. Duszenie laski cynamonu z płatkami owsianymi

 

Czekając, aż owies i inne produkty pełnoziarniste ugotują się na kuchence, dodaj do garnka laskę cynamonu. Przyprawa doda bardzo miłego akcentu do słodkich dodatków, takich jak cukier, dżem i owoce.
 

4. Dopraw bulion kilkoma laskami cynamonu.

 

Jeśli lubisz robić własny bulion z kurczaka lub bulion wołowy w domu, następnym razem spróbuj dodać kilka lasek cynamonu do garnka. To częsty dodatek w wietnamskim bulionie phá  i nadaje zupie pełniejszy, bardziej złożony smak. Może również wzmocnić bulion kupiony w sklepie, zwłaszcza jeśli robisz prostsze zupy, w których bulion naprawdę błyszczy. Osoby, które lubią robić własny bulion kostny dla korzyści zdrowotnych, również ucieszą się, wiedząc, że sam cynamon ma silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne — doskonale chroni przed przeziębieniami i grypą.
 

5. Dodaj odrobinę przypraw do smażonego ryżu curry.

 

Jeśli robisz smażony ryż curry inspirowany kuchnią azjatycką, podczas gotowania ryżu umieść laskę cynamonu w parowarze. Sprawdza się również w daniach z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, a także w kuskusie lub komosie ryżowej.

 

6. Doprawiaj nią mięso w wolnowarze lub gotując na wolnym ogniu.

 

Niezależnie od tego, czy robisz wołowinę, kurczaka, wieprzowinę czy jagnięcinę, odrobina cynamonu wzmacnia pikantny aromat i dodaj subtelnego bogactwa mięsu. Nie będzie smakować jak cynamon, ale doda potrawie smaku, który sprawi, że Twoi goście będą się zastanawiać, jaki jest Twój sekretny składnik.

 

Jeżeli chcesz zakupić cynamon w lasce możesz to zrobić w naszym sklepie internetowym TUTAJ


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl