Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Świat Przypraw » Zastosowanie Laski Cynamonu

Zastosowanie Laski Cynamonu

Data dodania: 07-11-2021

Zastosowanie Laski Cynamonu

 

Zastosowanie laski cynamonuZastosowanie Laski Cynamonu

 

Całe laski cynamonu nie wydają się być tak często używane w kuchni jak cynamon mielony, ponieważ wiele osób nie ma czasu na tarcie świeżej laski, jeśli potrzebują tylko odrobiny przyprawy. Laski są tak łatwe do zastosowania w codziennym gotowaniu, że ​​będziesz się zastanawiać, dlaczego nie zacząłeś ich używać wcześniej. Choć często kojarzone z deserami, ciepłe, pikantne nuty cynamonu sprawiają, że doskonale nadają się do gorących napojów i pikantnych potraw. To jedne z lepszych sposobów na wprowadzenie ich żywego zapachu i smaku do kuchni, i oczywiście żaden z nich nie wymaga pieczenia ani tarcia!

 

1. Użyj jako patyczka do mieszania do kawy, herbaty, cydru i koktajli.

 

Gorące napoje to łatwy sposób na włączenie całej laski cynamonu do codziennej rutyny w kuchni. Niezależnie od tego, czy używasz ich do aromatyzowania kawy, herbaty, chai latte, kakao, grzanego cydru, grzanego wina czy gorącej czekolady. Po prostu podawaj każdą filiżankę z mieszadłem z cynamonem i pozwól, aby przyprawa subtelnie uzupełniła Twój napój.

 

2. Rozbij laskę cynamonu, aby zaparzyć dzbanek kawy lub herbaty.

 

Rozetnij patyczek i umieść go na wierzchu mielonej kawy lub w zaparzaczu do herbaty, zanim zaczniesz parzyć. Jest to szczególnie dobre w przypadku kiedy dodasz do tego innych ciepłych przypraw, takich jak kardamon, anyż, imbir i goździk.

 

3. Duszenie laski cynamonu z płatkami owsianymi

 

Czekając, aż owies i inne produkty pełnoziarniste ugotują się na kuchence, dodaj do garnka laskę cynamonu. Przyprawa doda bardzo miłego akcentu do słodkich dodatków, takich jak cukier, dżem i owoce.
 

4. Dopraw bulion kilkoma laskami cynamonu.

 

Jeśli lubisz robić własny bulion z kurczaka lub bulion wołowy w domu, następnym razem spróbuj dodać kilka lasek cynamonu do garnka. To częsty dodatek w wietnamskim bulionie phá  i nadaje zupie pełniejszy, bardziej złożony smak. Może również wzmocnić bulion kupiony w sklepie, zwłaszcza jeśli robisz prostsze zupy, w których bulion naprawdę błyszczy. Osoby, które lubią robić własny bulion kostny dla korzyści zdrowotnych, również ucieszą się, wiedząc, że sam cynamon ma silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne — doskonale chroni przed przeziębieniami i grypą.
 

5. Dodaj odrobinę przypraw do smażonego ryżu curry.

 

Jeśli robisz smażony ryż curry inspirowany kuchnią azjatycką, podczas gotowania ryżu umieść laskę cynamonu w parowarze. Sprawdza się również w daniach z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, a także w kuskusie lub komosie ryżowej.

 

6. Doprawiaj nią mięso w wolnowarze lub gotując na wolnym ogniu.

 

Niezależnie od tego, czy robisz wołowinę, kurczaka, wieprzowinę czy jagnięcinę, odrobina cynamonu wzmacnia pikantny aromat i dodaj subtelnego bogactwa mięsu. Nie będzie smakować jak cynamon, ale doda potrawie smaku, który sprawi, że Twoi goście będą się zastanawiać, jaki jest Twój sekretny składnik.

 

Jeżeli chcesz zakupić cynamon w lasce możesz to zrobić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

 



 

Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu