Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Co to jest krupnik?

Co to jest krupnik?

Data dodania: 06-02-2023

Co to jest krupnik?

 

Co to jest krupnik?Krupnik to tradycyjna staropolska zupa, która jest przygotowywana na bazie bulionu z dodatkiem różnych warzyw, mięsa, kaszy oraz przypraw. Kasza, najczęściej używana do przygotowania krupniku, to kasza jęczmienna, ale czasem używa się także innych kasz, takich jak np. kasza perłowa. Do zupy dodaje się zazwyczaj korzeń pietruszki, marchewkę, selera, cebulę oraz ziemniaki, a także kawałki mięsa (najczęściej kurczaka lub wołowiny), które nadają zupie  bardzo wyrazisty smak i aromat. Zupa krupnik ma kremową konsystencję i jest często podawana na obiad w chłodne dni. Jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych polskich zup, a jej przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

 

Jak przygotować zupę krupnik?

 

 

Do przygotowania zupy krupnik, potrzebujesz następujące składniki

 

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa (najlepiej z kurczaka lub wołowiny)
  • 1 duża cebula
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera>/span>
  • 2 ziemniaki>/span>
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 3 litry wody lub bulionu bez chemii firmy Marco Polo - znajdziesz go TUTAJ
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 2 liście laurowe - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

 

Instrukcja przygotowania zupy:

 

  1.  Po pierwsze, mięso  do przygotowania zupy trzeba umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć je do garnka z zimną wodą lub bulionem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.

  2. W międzyczasie przygotować warzywa: cebulę, marchewki, korzeń pietruszki i seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę.

  3. Po drugie, gdy mięso będzie miękkie, wyjąć z garnka i odstawić na bok. Do bulionu dodać pokrojone warzywa i kaszę jęczmienną. Gotować na małym ogniu około 30 minut, aż kasza i warzywa będą miękkie.

  4. Po trzecie, mięso obrać z kości i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać z powrotem do zupy.

  5. Następnie na patelni rozgrzać masło lub olej, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do zupy.

  6. Na koniec, zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze przez kilka minut.

  7. Podawać gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu