Sałatka z Brukselki i Owoców Kopru Włoskiego
Sałatka z Brukselki i Owoców Kopru Włoskiego
Sałatka z brukselki, nasion kopru włoskiego i pistacji wspaniale uzupełniają swoje nuty smakowe, a dodatkowy dotyk słodyczy z batatów i cierpkiej żurawiny naprawdę zachwyca.Aby stworzyć tą wspaniale dopracowaną kombinację smaków, nie potrzeba wcale wiele czasu. No i pistacje niesolone! - Pyszne! To danie to idealny dodatek do Twojego obiadu.
Składniki:
- 1 średniej wielkości batat
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w plastry
- 20 (około) sztuk brukselki, bardzo grubo pokrojonych
- 2-3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (lub do smaku), grubo zmiażdżonych - jeżeli nie masz możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- Kilka garści suszonej niesłodzonej żurawiny, ciężko ją kupić także śmiało możesz zastąpić ją niskosłodzoną ogólnodostępną w sklepach.
- Sól himalajska drobnoziarnista ( dla smaku) - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym z superfoods TUTAJ ;
opcjonalnie możesz użyć soli ziołowej - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- pieprz czarny mielony ( dla smaku ) - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ ;
opcjonalnie możesz użyć pieprzu ziołowego - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- Garść pistacji niesolonych, opiekanych i posiekanych - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym z superfoods TUTAJ
Instrukcje jak przygotować sałatkę:
- Gotuj obrane i pokrojone w kostkę bataty przez około 8-10 minut lub do momentu, aż zaczną być miękkie (ale nadal dobrze zachowują swój kształt). Gdy to zrobisz, wyjmij je z wody i wrzuć na dużą patelnię na średnim ogniu z odrobiną oleju i szczyptą soli himalajskiej. Smaż, aż zaczną być chrupiące, uważając, aby nie przesmażyć, aby nie zrobiły się papkowate (około 5-7 minut). Zdejmij z patelni i odstaw.
- Następnie na tej samej patelni na średnim ogniu podsmaż pokrojoną czerwoną cebulę przez około 2-3 minuty. Dodaj pokrojone brukselki i smaż, aż będą chrupiące i nabiorą koloru.
- Gdy brukselki się zrumienią, dodaj posiekany czosnek i gotuj, aż będą pachnące. Dodaj pokruszone nasiona kopru włoskiego oraz sól himalajską i pieprz czarny do smaku. Gotuj jeszcze przez 1-2 minuty.
- Kolejnym krokiem jest dodanie suszonej żurawiny i ziemniaków z powrotem na patelnię. Delikatnie wymieszaj (aby zapobiec pękaniu batatów), tak aby wszystkie składniki zostały dokładnie wymieszane. Gotuj przez kilka minut, aby wszystkie smaki się poznały.
- Na koniec włóż wszystko do dużego naczynia do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut. Mieszaj czasami , aby wszystko było jeszcze bardziej chrupiące. Podawaj z prażonymi pistacjami posypanymi na wierzchu.
Smacznego!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy