Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Sałatka z Brukselki i Owoców Kopru Włoskiego

Sałatka z Brukselki i Owoców Kopru Włoskiego

Data dodania: 05-03-2022

Sałatka z Brukselki i Owoców Kopru Włoskiego

 

Sałatka z Brukselki
Sałatka z brukselki, nasion kopru włoskiego i pistacji wspaniale uzupełniają swoje nuty smakowe, a dodatkowy dotyk słodyczy z batatów i cierpkiej żurawiny naprawdę zachwyca.Aby stworzyć  tą wspaniale dopracowaną kombinację smaków, nie potrzeba wcale wiele czasu. No i pistacje niesolone! - Pyszne! To danie to idealny dodatek do Twojego obiadu.




 

Składniki:


- 1 średniej wielkości batat

- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w plastry

- 20 (około) sztuk brukselki, bardzo grubo pokrojonych

- 2-3 ząbki czosnku, posiekane

- 1 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (lub do smaku), grubo zmiażdżonych - jeżeli nie masz możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- Kilka garści suszonej niesłodzonej żurawiny, ciężko ją kupić także śmiało możesz zastąpić ją niskosłodzoną ogólnodostępną w sklepach.

 

- Sól himalajska drobnoziarnista ( dla smaku) - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym z superfoods TUTAJ ;
opcjonalnie możesz użyć soli ziołowej - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ


- pieprz czarny mielony ( dla smaku ) - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ ;
opcjonalnie możesz użyć pieprzu ziołowego - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- Garść pistacji niesolonych, opiekanych i posiekanych - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym z superfoods TUTAJ

 

Instrukcje jak przygotować sałatkę:

 

- Gotuj obrane i  pokrojone w kostkę bataty przez około 8-10 minut lub do momentu, aż zaczną być miękkie (ale nadal dobrze zachowują swój kształt). Gdy to zrobisz, wyjmij je z wody i wrzuć na dużą patelnię na średnim ogniu z odrobiną oleju i szczyptą soli himalajskiej. Smaż, aż zaczną być chrupiące, uważając, aby nie przesmażyć, aby nie zrobiły się papkowate (około 5-7 minut). Zdejmij z patelni i odstaw.

- Następnie na tej samej patelni na średnim ogniu podsmaż pokrojoną czerwoną cebulę przez około 2-3 minuty. Dodaj pokrojone brukselki i smaż, aż będą chrupiące i nabiorą koloru.


- Gdy brukselki się zrumienią, dodaj posiekany czosnek i gotuj, aż będą pachnące. Dodaj pokruszone nasiona kopru włoskiego oraz sól himalajską i pieprz czarny do smaku. Gotuj jeszcze przez 1-2 minuty.


- Kolejnym krokiem jest dodanie suszonej żurawiny i ziemniaków z powrotem na patelnię. Delikatnie wymieszaj (aby zapobiec pękaniu batatów), tak aby wszystkie składniki zostały dokładnie wymieszane. Gotuj przez kilka minut, aby wszystkie smaki się poznały.


- Na koniec włóż wszystko do dużego naczynia do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut. Mieszaj czasami , aby wszystko było jeszcze bardziej chrupiące. Podawaj z prażonymi pistacjami posypanymi na wierzchu.

 

Smacznego!

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu