Marchewkowy dip harissa
Marchewkowy dip harissa
Ten dip marchewkowy Harissa to fantastyczna, pełna smaku alternatywa dla hummusu! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań to musisz go spróbować. Jest on zrobiony z przyprawionej, wolno pieczonej marchewki, która łączy się w kremowy dip z soczewicą, migdałami, pikantną pastą harissa, kolendrą, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek! Jest niesamowicie aromatyczny, super zdrowy i idealny do przygotowania kanapek, bądź jako dodatek do przekąsek.
Składniki
Do pieczonej marchewki
- 8 średniej wielkości marchewek, obranych i pokrojonych w plastry
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej - jeżeli nie masz jej w swojej spiżarni możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego - jeżeli nie masz go w swojej spiżarni możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnie - jeżeli nie masz go w swojej spiżarni możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Do Dipu
- 1/2 szklanki gotowanej soczewicy
- 1/3 szklanki migdałów
- 1 łyżka pasty z harissy - możesz ją zastąpić przyprawą harissa z odrobiną oleju i koncentratu. Przyprawę możesz kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ. Przepis na zrobienie pasty harissa znajdziesz TUTAJ
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 1/3 szklanki kolendry liść suszonej - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego - możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/4 szklanki wody
Instrukcje przygotowania marchewkowego dipa harissa
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem do tego przeznaczonym. W dużej misce wymieszaj marchew, oliwę z oliwek, paprykę wędzoną, paprykę słodką, kminek, sól i pieprz a następnie wyłóż w piekarniku na blachę. Piecz przez 50 minut lub do momentu, gdy marchewki będą miękkie i lekko pomarszczone, obracając raz lub dwa razy podczas pieczenia. Ostudzić.
- Gdy marchewki ostygną, dodaj do robota kuchennego razem z soczewicą, migdałami, harissą, czosnkiem, sokiem z cytryny, kolendrą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Miksuj do uzyskania gładkości. Podczas pracy malaksera powoli wlewaj wodę i miksuj, aż sos będzie jeszcze bardziej kremowy. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
smacznego!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy