Sumak wszystko co musisz wiedzieć
Sumak wszystko co musisz wiedzieć
Sumak charakterystyka
Sumak to bardzo zdrowa przyprawa która jest wytwarzana z suszonych i zmielonych jagód Rhus coriaria i jest powszechnym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu. Ze względu na bogatą zawartość przeciwutleniaczy, potencjalne korzyści zdrowotne przyprawy sumak obejmują obniżenie poziomu cholesterolu, obniżenie poziomu cukru we krwi, zmniejszenie utraty masy kostnej i złagodzenie bólu mięśni.
Zastosowanie sumaku w kuchni
Tak jak wspominaliśmy wcześniej Sumak jest powszechnie stosowaną, niezbędną przyprawą w kuchni Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego. Używa się go do wszystkiego, w suchych nacieraniach, marynatach czy dresingach. Najlepiej jest posypać nim jedzeniem przed podaniem. Dobrze komponuje się z warzywami, grillowaną jagnięciną, kurczakiem i rybami.
Czy Zatar to to samo co sumak?
Jeśli posiadasz przyprawę sumaka, możesz zrobić własnego uroczego zatara. Zatar to zarówno nazwa odmiany dzikiego tymianku, który rośnie na Morzu Śródziemnym, jak i mieszanki, gdy łączy się ją z sumakiem, sezamem, solą i rozmarynem. Trzeba pamiętać o tym, że kiedy sumak traci swój smak, traci też swój smak zatar. Trzeba pamiętać o zachowaniu świeżość.
Jaka przyprawa pasuje do sumaka?
Sumak dobrze komponuje się z kurczakiem, rybami i owocami morza, jagnięciną, bakłażanem, ciecierzycą i soczewicą. Aby uzyskać pyszną marynatę lub dressing, wymieszaj go z jogurtem i innymi ziołami i przyprawami, takimi jak chili, kolendra, kminek, papryka i natka pietruszki.
Czy istnieje alternatywa dla sumaka?
Co może zastąpić sumak? Biorąc pod uwagę jego cierpki, kwaśny smak, sumak najlepiej zastąpić skórką z cytryny, przyprawą do pieprzu cytrynowego, sokiem z cytryny lub octem. Jednak każdy z tych substytutów ma bardziej kwaśny smak niż sumak i dlatego powinien być używany oszczędnie jako zamiennik przyprawy.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw