Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Wieprzowina po Chińsku z grzybami Shittake

Wieprzowina po Chińsku z grzybami Shittake

Data dodania: 28-11-2020

Wieprzowina po Chińsku z grzybami Shittake

 

Wieprzowina po chińku przepisMamy do przedstawienia Państwu jeden z przebojów kuchni azjatyckiej - łatwy w przyrządzeniu przepis na wieprzowinę po chińsku z grzybami shiitake. W tamtym regionie kulinarnym bardzo popularne jest smażenie wszystkich rodzajów mięs (wieprzowina, wołowina, kurczak) z sezonowymi warzywami. Preferowana jest tam świeża papryka, pieczarki, cebulę czy groszek.

Smażenie wieprzowiny z grzybami shiitake to także narodowe chińskie danie uwielbiane w tamtej części globu. Chociaż nie dodaje się zbytnio żadnych dodatkowych przypraw i ziół, danie jest bogate w smak. Kruche soczyste mięso z lekkim aromatem grzyba shiitake jest bardzo atrakcyjne kulinarnie . Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów, nie możesz przegapić  tego przepisu.
 

Składniki:


- 200g polędwicy wieprzowej lub polędwicy pokrojonej w cienkie plasterki

- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej - Możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

-1/2 łyżki. wino do gotowania

- 1/2 łyżki. sosu ostrygowego

- 4 łyżeczki wody lub wywaru z kurczaka

- 1/4 łyżeczki pieprzu białego ziarno - Możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 3 łyżeczki  mąki kukurydzianej - Możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 2 łyżeczki oleju sezamowego albo rzepakowego według uznania

- 10 świeżych grzybów shiitake, usunąć korzenie i pokroić w plasterki

- 1/2 łyżki sosu sojowego

- 4 cebule obrane i pokrojone w kosteczkę

- 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki

- 1/2 imbiru świeżego bądź 1/2 łyżki imbiru mielonego - Możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

 

Instrukcje:


1. Najpierw pokrój cienko wieprzowinę. Dodaj sól, wino do gotowania, sos ostrygowy i wodę (lub bulion drobiowy) i biały pieprz. Zamocz kawałek wieprzowiny przez 2-3 minuty, aż cały sok zostanie dobrze wchłonięty. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą. Odstaw na 10 minut. Dodaj olej sezamowy tuż przed smażeniem.
 

Warto Wiedzieć:


Najtrudniejszą częścią całego przygotowania wieprzowiny jest proces marynowania. Jeśli marynowanie nie jest dobrze wykonane, po smażeniu w raz z wymieszaniem otrzymasz suche, ciągliwe i jasne plastry wieprzowiny. Aby uczynić wieprzowinę miękką, musimy wykonać dwa bardzo ważne kroki.

Po pierwsze, dodaj tyle płynu, aby plastry wieprzowiny były soczyste. Więc nasączenie ich jest kluczowym krokiem. Musimy upewnić się, że marynata został całkowicie wchłonięta. Użyj mąki kukurydzianej, aby utworzyć ochronną powłokę i zapobiec wypadaniu płynu przez plastry wieprzowiny. Dodanie małej porcji zimnego oleju może pomóc im skleić się na dnie woka.

Po drugie,  najpierw podgrzej wok lub patelnię. Dodaj olej do smażenia, aby powstała warstwa o wysokości 2-3 cm (nie bój się ilości oleju). Rozłóż pokrojoną wieprzowinę, gdy olej zacznie się nagrzewać, ale nie jest wrzący. Pozostaw je w nim na około 5-8 sekund, do delikatnego podsmażenia. Następnie odłóż je na bok do miseczki, aż zbledną.

 

W 100% jest pewne, że wewnątrz plasterków jest trochę bladego różowego koloru. Nie zwracaj na to uwagi ponieważ będą one jeszcze raz smażone. Usuń dodatkowy olej z woka lub patelni i dodaj 1 łyżki olej. Usmaż czosnek, imbir i cebulkę, aż będą aromatyczne. Dodaj do tego grzyby shiitake, sos ostrygowy i sos sojowy.Czas smażenia to około 30 sekund, aż grzyby shiitake będą gotowe. Ponownie włożyć skrawki cebuli i plastry wieprzowiny. Dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze chwilę. Najlepiej podawać na gorąco!

 

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu