Jajecznica po Afrykańsku - Shakshuka
Jajecznica po Afrykańsku - Shakshuka
Spis treści.
1. Co to jest Shakshuka?
2. Z czego składa się szakszuka?
3. Jak tradycyjnie je się szakszukę?
4. Dlaczego shakshuka jest zdrowa?
5. Jaki napój pasuje do Shakshuki?
6. Składniki potrzebne do przygotowania Shakshuki
7. Przepis - jak przyrządzić jajecznice po afrykańsku - Shakshuke?
Co to jest Shakshuka?
Shakshuka jest przede wszystkim daniem północnoafrykańskim, ale stało się ulubionym w całym świecie arabskim. Chociaż istnieje wiele odmian shakshuki, tradycyjny przepis na nią to w zasadzie jajka sadzone w przyprawionej potrawce z pomidorów, zielonej papryki, cebuli i czosnku.
Z czego składa się szakszuka?
Shakshouka (arab. شكشوكة, również orkisz szakszuka lub chakchouka) to danie składające się z jajek gotowanych w sosie z pomidorów, oliwy z oliwek, papryki, cebuli i czosnku, zwykle doprawiane kminkiem, papryką i pieprzem cayenne. W dalszej części artykułu znajdziecie państwo szczegółowy przepis.
Jak tradycyjnie je się szakszukę?
Trzeba zacząć od całej pity, a następnie obficie posmarować ją hummusem. Następnie dodać porcję szakszuki, oraz udekorować to sałatką z pomidorów. Lekko złożyć pitę tak, aby można ją było trzymać w dłoniach i od razu jeść!
Dlaczego shakshuka jest zdrowa?
Shakshuka ma wiele korzyści zdrowotnych i jest wyśmienitym jedzeniem, które można włączyć do swojej diety. Tradycyjna szakszuka jest bogata w witaminę A, witaminę C, witaminę K, kwas foliowy i potas. Jajka dodają dużo białka, a feta ma dużo wapnia. To danie jest pożywne i przyjazne dla zdrowia.
Jaki napój pasuje do Shakshuki?
Pomimo ogólnej prostoty w przygotwaniu. Różnorodne smaki i konsystencje Shakshuki sprawiają, że jest to idealne danie do serwowania z winem, zwłaszcza z wytrawnymi smakami.
Składniki potrzebne do przygotowania Shakshuki:
- oliwa z oliwek do smażenia
- 6 dużych jaj
- 1 duża cebula posiekana
- 1 szklanka posiekanej papryki (zielonej, czerwonej i żółtej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 posiekany świeży pomidor
- 1 puszka posiekanych pomidorów
- 1 łyżeczka kminku - Możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej - opcjonalne jeśli lubisz ostre - Możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- sól morska drobnoziarnista dla smaku
- kolendra suszona liść - Możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Przepis - jak przyrządzić jajecznice po afrykańsku - shakshuke?
1) Po pierwsze trzeba posiekać warzywa
2) Po drugie, rozgrzać oliwę na patelni i dodać cebulę - smażyć aż się zrumieni. Następne dodać czosnek, paprykę, pomidory i przyprawy. Gotować wszystko na wolnym ogniu
3) Po trzecie, zrób tak zwane "kieszenie" w sosie i dodaj tam jajka. Przykryj i gotuj, aż będzie gotowe.
4) Na koniec, przełóż danie na talerz i posyp kolendrą.
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy