Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Jajecznica po Afrykańsku - Shakshuka3

Jajecznica po Afrykańsku - Shakshuka

Data dodania: 06-11-2021

Jajecznica po Afrykańsku - Shakshuka

 

jajecznica po afrykańsku - shakshukaCo to jest Shakshuka?

 

Shakshuka jest przede wszystkim daniem północnoafrykańskim, ale stało się ulubionym w całym świecie arabskim. Chociaż istnieje wiele odmian shakshuki, tradycyjny przepis na nią to w zasadzie jajka sadzone w przyprawionej potrawce z pomidorów, zielonej papryki, cebuli i czosnku.

 

Składniki:

 

- oliwa z oliwek do smażenia
- 6 dużych jaj
- 1 duża cebula posiekana
- 1 szklanka posiekanej papryki (zielonej, czerwonej i żółtej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 posiekany świeży pomidor
- 1 puszka posiekanych pomidorów
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej - opcjonalne jeśli lubisz ostre
- sól morska drobnoziarnista dla smaku
- kolendra suszona liść


Jak przyrządzić jajecznice po afrykańsku
 


1) Po pierwsze trzeba posiekać warzywa

2) Po drugie, rozgrzać oliwę na patelni i dodać cebulę - smażyć aż się zrumieni. Następne dodać czosnek, paprykę, pomidory i przyprawy. Gotować wszystko na wolnym ogniu

3) Po trzecie, zrób tak zwane "kieszenie" w sosie i dodaj tam jajka. Przykryj i gotuj, aż będzie gotowe.

4) Na koniec, przełóż danie na talerz i posyp kolendrą.


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl