Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Jajecznica po Afrykańsku - Shakshuka

Jajecznica po Afrykańsku - Shakshuka

Data dodania: 06-11-2021

Jajecznica po Afrykańsku - Shakshuka

 

jajecznica po afrykańsku - shakshukaSpis treści.

 

1. Co to jest Shakshuka?
 

2. Z czego składa się szakszuka?
 

3. Jak tradycyjnie je się szakszukę?
 

4. Dlaczego shakshuka jest zdrowa?


5. Jaki napój pasuje do Shakshuki?
 

6. Składniki potrzebne do przygotowania Shakshuki
 

7. Przepis - jak przyrządzić jajecznice po afrykańsku - Shakshuke?

 

 

Co to jest Shakshuka?

 

Shakshuka jest przede wszystkim daniem północnoafrykańskim, ale stało się ulubionym w całym świecie arabskim. Chociaż istnieje wiele odmian shakshuki, tradycyjny przepis na nią to w zasadzie jajka sadzone w przyprawionej potrawce z pomidorów, zielonej papryki, cebuli i czosnku.
 

Z czego składa się szakszuka?
 

Shakshouka (arab. شكشوكة, również orkisz szakszuka lub chakchouka) to danie składające się z jajek gotowanych w sosie z pomidorów, oliwy z oliwek, papryki, cebuli i czosnku, zwykle doprawiane kminkiem, papryką i pieprzem cayenne. W dalszej części artykułu znajdziecie państwo szczegółowy przepis.
 

Jak tradycyjnie je się szakszukę?

 

Trzeba zacząć od całej pity, a następnie obficie posmarować ją hummusem. Następnie dodać porcję szakszuki, oraz udekorować to sałatką z pomidorów. Lekko złożyć pitę tak, aby można ją było trzymać w dłoniach i od razu jeść!
 

Dlaczego shakshuka jest zdrowa?

 

Shakshuka ma wiele korzyści zdrowotnych i jest wyśmienitym jedzeniem, które można włączyć do swojej diety. Tradycyjna szakszuka jest bogata w witaminę A, witaminę C, witaminę K, kwas foliowy i potas. Jajka dodają dużo białka, a feta ma dużo wapnia. To danie jest pożywne i przyjazne dla zdrowia.


Jaki napój pasuje do Shakshuki?
 

Pomimo ogólnej prostoty w przygotwaniu. Różnorodne smaki i konsystencje Shakshuki sprawiają, że jest to idealne danie do serwowania z winem, zwłaszcza z wytrawnymi smakami.

 

jajecznica po afrykańsku - shakshukaSkładniki potrzebne do przygotowania Shakshuki:


- oliwa z oliwek do smażenia

- 6 dużych jaj

- 1 duża cebula posiekana

- 1 szklanka posiekanej papryki (zielonej, czerwonej i żółtej)

- 2 ząbki czosnku

- 1 posiekany świeży pomidor

- 1 puszka posiekanych pomidorów

- 1 łyżeczka kminku - Możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 łyżeczka papryki słodkiej

- 1/2 łyżeczki kurkumy

- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

- 1/2 łyżeczki papryki ostrej - opcjonalne jeśli lubisz ostre - Możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- sól morska drobnoziarnista dla smaku

- kolendra suszona liść - Możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ


Przepis - jak przyrządzić jajecznice po afrykańsku - shakshuke?
 

 

1) Po pierwsze trzeba posiekać warzywa

2) Po drugie, rozgrzać oliwę na patelni i dodać cebulę - smażyć aż się zrumieni. Następne dodać czosnek, paprykę, pomidory i przyprawy. Gotować wszystko na wolnym ogniu

3) Po trzecie, zrób tak zwane "kieszenie" w sosie i dodaj tam jajka. Przykryj i gotuj, aż będzie gotowe.

4) Na koniec, przełóż danie na talerz i posyp kolendrą.

 

 

 

Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu