Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Sałatka Ziemniaczana z Ziołami

Sałatka Ziemniaczana z Ziołami

Data dodania: 22-02-2022

Sałatka Ziemniaczana z Ziołami

 

 

Sałatka ziemniaczana z ziołamiŁatwa do przygotowania i lekka do strawienia sałatka ziemniaczana bez majonezu ze świeżymi ziołami i łatwym do zrobienia dressingiem z oliwy z oliwek jest idealnym dodatkiem do obiadu. Ta zdrowa potrawa nada się również jako samo danie główne. Naładowana kawałkami ziół, oliwą z oliwek o smaku musztardy Dijon, nie zepsuje się przed końcem imprezy, a jeszcze lepiej, nabiera bardziej smaku drugiego i trzeciego dnia po tym, jak znajdzie się w lodówce.


 

Składniki na sałatkę ziemniaczaną



- około 1500g ziemniaków

- 5 łyżek octu z białego wina

- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

- 2 łyżeczki musztardy Dijon

- 1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ - opcjonalnie możesz zamienić ją na 4 łyżeczki ziół zamiast soli które dadzą inne nutę smakową naszej sałatce - jeżeli nie masz możesz je kupić TUTAJ

- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w plastry

- 2 łyżki koperku suszonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 2 łyżki bazylii suszonej - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 2 łyżki pietruszki nać - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ


 

Instrukcje przygotowanie sałatki



- Po pierwsze, zagotuj ziemniaki na dużym ogniu, dodaj 1 łyżkę soli morskiej lub ziół zamiast soli i gotuj ziemniaki do miękkości, około 15-20 minut lub do miękkości widelca. Dobrze odcedź.

- Po drugie, jak tylko ziemniaki ostygną, przetnij je na pół i włóż do dużej miski. Gdy ziemniaki są jeszcze gorące, posyp je 3 łyżkami octu i ostudź, aby się wchłonęły.

- Po trzecie, w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, pozostałe 2 łyżki octu, musztardę Dijon, sól morską ( opcjonalnie zioła zamiast soli)  i pieprz.

- Na koniec, skrop dressingiem masę ziemniaczaną i delikatnie wrzuć. Dodaj pokrojoną w plasterki cebulę, zioła i ponownie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj na ciepło, w temperaturze pokojowej lub schłodzone. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.


Smacznego

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu