Łatwa do przygotowania i lekka do strawienia sałatka ziemniaczana bez majonezu ze świeżymi ziołami i łatwym do zrobienia dressingiem z oliwy z oliwek jest idealnym dodatkiem do obiadu. Ta zdrowa potrawa nada się również jako samo danie główne. Naładowana kawałkami ziół, oliwą z oliwek o smaku musztardy Dijon, nie zepsuje się przed końcem imprezy, a jeszcze lepiej, nabiera bardziej smaku drugiego i trzeciego dnia po tym, jak znajdzie się w lodówce.
- Po pierwsze, zagotuj ziemniaki na dużym ogniu, dodaj 1 łyżkę soli morskiej lub ziół zamiast soli i gotuj ziemniaki do miękkości, około 15-20 minut lub do miękkości widelca. Dobrze odcedź.
- Po drugie, jak tylko ziemniaki ostygną, przetnij je na pół i włóż do dużej miski. Gdy ziemniaki są jeszcze gorące, posyp je 3 łyżkami octu i ostudź, aby się wchłonęły.
- Po trzecie, w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, pozostałe 2 łyżki octu, musztardę Dijon, sól morską ( opcjonalnie zioła zamiast soli) i pieprz.
- Na koniec, skrop dressingiem masę ziemniaczaną i delikatnie wrzuć. Dodaj pokrojoną w plasterki cebulę, zioła i ponownie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj na ciepło, w temperaturze pokojowej lub schłodzone. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Smacznego