Sałatka Ziemniaczana z Ziołami
Sałatka Ziemniaczana z Ziołami
Łatwa do przygotowania i lekka do strawienia sałatka ziemniaczana bez majonezu ze świeżymi ziołami i łatwym do zrobienia dressingiem z oliwy z oliwek jest idealnym dodatkiem do obiadu. Ta zdrowa potrawa nada się również jako samo danie główne. Naładowana kawałkami ziół, oliwą z oliwek o smaku musztardy Dijon, nie zepsuje się przed końcem imprezy, a jeszcze lepiej, nabiera bardziej smaku drugiego i trzeciego dnia po tym, jak znajdzie się w lodówce.
Składniki na sałatkę ziemniaczaną
- około 1500g ziemniaków
- 5 łyżek octu z białego wina
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ - opcjonalnie możesz zamienić ją na 4 łyżeczki ziół zamiast soli które dadzą inne nutę smakową naszej sałatce - jeżeli nie masz możesz je kupić TUTAJ
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w plastry
- 2 łyżki koperku suszonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżki bazylii suszonej - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 łyżki pietruszki nać - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Instrukcje przygotowanie sałatki
- Po pierwsze, zagotuj ziemniaki na dużym ogniu, dodaj 1 łyżkę soli morskiej lub ziół zamiast soli i gotuj ziemniaki do miękkości, około 15-20 minut lub do miękkości widelca. Dobrze odcedź.
- Po drugie, jak tylko ziemniaki ostygną, przetnij je na pół i włóż do dużej miski. Gdy ziemniaki są jeszcze gorące, posyp je 3 łyżkami octu i ostudź, aby się wchłonęły.
- Po trzecie, w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, pozostałe 2 łyżki octu, musztardę Dijon, sól morską ( opcjonalnie zioła zamiast soli) i pieprz.
- Na koniec, skrop dressingiem masę ziemniaczaną i delikatnie wrzuć. Dodaj pokrojoną w plasterki cebulę, zioła i ponownie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj na ciepło, w temperaturze pokojowej lub schłodzone. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy