Zupa meksykańska z kurczakiem
Zupa meksykańska z kurczakiem
Kremowa meksykańska zupa z kurczaka jest bardzo smaczna i pełna meksykańskich smaków. Pyszne danie do przygotowania w wolnowarze , dzięki dość prostemu i łatwemu w przygotowaniu przepisowy danie te może na stałe zagości na Twoim stole w dni powszednie. Zupę można oczywiście przygotować również w garnku gotując ją na wolnym ogniu.
Zupy w meksykańskiej kuchni
Zupy meksykańskie dodają różnorodności i smaku każdemu posiłkowi lub można nimi delektować się samodzielnie. W tradycyjnej kuchni meksykańskiej są bardzo mocno zakorzenione a przepisy na nie są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Kiedy na zewnątrz jest zimno i musisz się ogrzać nie ma nic lepszego niż tradycyjna zupa meksykańska. Staną się ulubioną częścią Twojego posiłku, ponieważ są przygotowane z obfitymi, dobrze rozwiniętymi smakami, które sprawią, że będziesz chciał więcej.
Składniki
- 400 gramów piersi z kurczaka bez kości i skóry
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżeczki oleju
- 1 średnia cebula drobno posiekana
-1 łyżka mielonego czosnku
- 1 czerwona papryka Posiekana
- 1,5 łyżeczki kminku mielonego - jeżeli nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżeczka suszonego oregano - jeżeli nie masz, możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej - jeżeli nie masz, możesz ja kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1,5 łyżeczki papryki ostrej wędzonej - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej (opcjonalnie) - jeżeli nie masz możesz ją kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 1,5 szklanki bulionu bez chemii - jeżeli go nie masz, możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ , opcjonalnie możesz użyć buliony z kurczaka
- 1 szklanka w stosunku pół na pół serka śmietankowego oraz sera cheddar tartego
- Kolendra liście suszone dla dekoracji - jeżeli nie masz, możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Instrukcja przygotowania zupy meksykańskiej z kurczakiem
- Po pierwsze, podgrzej olej na patelni. Wsyp na nią zmiażdżony czosnek, a następnie cebulę. Smaż, aż cebula zacznie trochę mięknąć i dawać aromat.
- Po drugie, do nagrzanego wolnowaru dodaj pierś z kurczaka, rozgniecione pomidory, ugotowaną mieszankę cebuli i czosnku, wszystkie przyprawy oraz ciepły bulion bez chemii.
- Następnie, przykryj i gotuj na wysokich obrotach przez 3 godziny.
- Kolejnym krokiem będzie dorzucić do garnka posiekaną paprykę, śmietanę, serek, ser tarty. Następnie gotuj na wysokich obrotach przez 20-30 minut, aż cały ser się rozpuści.
- Pod koniec gotowania za pomocą dwóch widelców rozdrobnić pierś z kurczaka.
- Podczas serwowania posyp kolendrą
Smacznego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy