Twój koszyk jest pusty ...
1 » 2 » Grilowane warzywa z solą selerową i zielonym sosem3

Grilowane warzywa z solą selerową i zielonym sosem

Data dodania: 06-01-2022

Grilowane warzywa z solą selerową i zielonym sosem


Przyprawy wegetariańskie, przyprawy bez chemiiJeżeli szukasz przepisu na pyszny pożywny obiad to grillowane warzywa z solą selerową i sosem z zielonych ziół jest doskonałym wyborem. Dodatek zielonego sosu to wszystko co możesz znaleźć w każdym warzywniaku – koper włoski, koperek,szczypiorek czy zielone szparagi Grillowane warzywa z solą selerową i zielonym sosem ziołowym to szybkie danie dla jednej lub dwóch można je równie traktować jako dodatek do dań.

 

Składniki:

 

- Sól selerowa - jeżeli nie posiadacie jej w domowej spiżarni to można ja kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

 

- sos z zielonych ziół, na niego składają się:
 

- 1 koper włoski


- 1 pęczek cebuli dymki - używamy górnej zielonej części, czyli potocznie zwanego szczypiorku

-  1 pęczek koperku - łodygi

-  1 - 1 1/2 cytryny, skórka i sok, można również zastosować dodatkowo skórkę cytryny suszoną którą znajdziecie państwo w naszym sklepie internetowym TUTAJ

 - 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plastry
 
- 100 - 150 ml oliwy z oliwek

-  sól morska gruboziarnista

- pieprz czarny mielony


- Warzywa do grilowania, w naszym przepisie znajdują się:


- 1 pęczek zielonych szparagów


- 1 kolba kukurydzy,    


-  1 por - używamy części głównej, najbardziej zielonej


- 1 garść pomidorków koktajlowych


 

Jak przygotować grilowane warzywa z solą selerową i sosem ziołowym



1) Przygotowanie sosu z zielonych ziół:


- Łodygi, liście i czosnek umieścić w mikserze z 100 ml oliwki oraz skórką i sokiem z jednej cytryny oraz solą selerową. Miksuj do uzyskania gładkości. Dopraw do smaku, w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny. Jeśli wolisz cieńszy sos, dodaj więcej oliwy z oliwek. Sos można przechowywać  w hermetycznym pojemniku w lodówce do tygodnia.


2) Przygotowanie grilowanych warzyw


- Po pierwsze, rozgrzej grill do 200°C i wyłóż blachę piekarnika folią. Połóż szparagi, paski pora, pomidory i ziarna kukurydzy na blasze. Skrop oliwą i posyp szczyptą soli selerowej.


- Grilluj warzywa przez 5 do 10 minut, aż będą ugotowane według własnych upodobań. Podawaj od razu lub w temperaturze pokojowej z odrobiną zielonego sosu.


3) Według uznania można dodać również prażonych pestek słonecznika i dyni.

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl