Grilowane warzywa z solą selerową i zielonym sosem
Grilowane warzywa z solą selerową i zielonym sosem
Jeżeli szukasz przepisu na pyszny pożywny obiad to grillowane warzywa z solą selerową i sosem z zielonych ziół jest doskonałym wyborem. Dodatek zielonego sosu to wszystko co możesz znaleźć w każdym warzywniaku – koper włoski, koperek,szczypiorek czy zielone szparagi Grillowane warzywa z solą selerową i zielonym sosem ziołowym to szybkie danie dla jednej lub dwóch można je równie traktować jako dodatek do dań.
Składniki:
- Sól selerowa - jeżeli nie posiadacie jej w domowej spiżarni to można ja kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- sos z zielonych ziół, na niego składają się:
- 1 koper włoski
- 1 pęczek cebuli dymki - używamy górnej zielonej części, czyli potocznie zwanego szczypiorku
- 1 pęczek koperku - łodygi
- 1 - 1 1/2 cytryny, skórka i sok, można również zastosować dodatkowo skórkę cytryny suszoną którą znajdziecie państwo w naszym sklepie internetowym TUTAJ
- 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plastry
- 100 - 150 ml oliwy z oliwek
- sól morska gruboziarnista
- pieprz czarny mielony
- Warzywa do grilowania, w naszym przepisie znajdują się:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 kolba kukurydzy,
- 1 por - używamy części głównej, najbardziej zielonej
- 1 garść pomidorków koktajlowych
Jak przygotować grilowane warzywa z solą selerową i sosem ziołowym
1) Przygotowanie sosu z zielonych ziół:
- Łodygi, liście i czosnek umieścić w mikserze z 100 ml oliwki oraz skórką i sokiem z jednej cytryny oraz solą selerową. Miksuj do uzyskania gładkości. Dopraw do smaku, w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny. Jeśli wolisz cieńszy sos, dodaj więcej oliwy z oliwek. Sos można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce do tygodnia.
2) Przygotowanie grilowanych warzyw
- Po pierwsze, rozgrzej grill do 200°C i wyłóż blachę piekarnika folią. Połóż szparagi, paski pora, pomidory i ziarna kukurydzy na blasze. Skrop oliwą i posyp szczyptą soli selerowej.
- Grilluj warzywa przez 5 do 10 minut, aż będą ugotowane według własnych upodobań. Podawaj od razu lub w temperaturze pokojowej z odrobiną zielonego sosu.
3) Według uznania można dodać również prażonych pestek słonecznika i dyni.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy