Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy » Oliwa z chilli

Oliwa z chilli

Data dodania: 19-02-2022

Oliwa z chilli

Oliwa z chili - przyprawy orientalne
Oliwa z chili to wspaniały dodatek do sałatek i wszelkiego rodzaju potraw gdzie potrzebny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszystkich tym smakiem




 

Składniki

 

- Do przygotowania chili

 

- ¼ szklanki płatków chili - jeżeli nie masz możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 łyżka chili w proszku - jeżeli go nie masz możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- ½ łyżeczki soli

- 2 łyżki nasion sezamu białego - jeżeli nie masz możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ


- Do przygotowania oleju

 

- 1 szklanka oleju do gotowania

- 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarno - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego - jeżeli nie masz możesz je kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 gwiazdka anyżu

- 1 sztuka cynamonu kasja - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 liść laurowy - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 1 ziarno kardamonu zielonego opcjonalnie - jeżeli nie masz możesz go kupić w naszym sklepie internetowym TUTAJ

- 3 plastry imbiru

- 1 szypułka cebuli dymki

 

Instrukcje przygotowania oleju chili


- Po pierwsze, w misce wymieszaj wszystkie składniki z mieszanki chilli. Przygotuj kolejną pustą miskę. Misa powinna być głęboka, żaroodporna i całkowicie sucha (Użyj miski szklanej lub porcelanowej, ponieważ skuteczniej schładzają olej niż metalowe.). Umieść na nim sitko.

- Po drugie, nalej oleju do zimnego garnka, dodaj wszystkie składniki z grupy do jego przygotowania oraz gotuj wszystko na małym ogniu. Obserwuj uważnie. Wyłączyć ogień natychmiast, gdy szypułka dymka zbrązowieje (w tym momencie powinien pojawić się dym).


- Po trzecie, wlej olej do pustej miski przez sito. Wyrzuć wszystko, co zostało złapane przez sito.Dodaj połowę mieszanki chili do oleju. Powinieneś zobaczyć, jak intensywnie bulgocze. Dodaj resztę, gdy bulgotanie się uspokoi. Dobrze wymieszaj czystą suchą łyżką.


- Na koniec, pozostaw do ostygnięcia bez przykrycia. Odczekaj co najmniej 12 godzin przed użyciem, aby wszystkie smaki się połączyły. Następnie przenieś do wybranego pojemnika (W hermetycznym pojemniku żywotność oleju chili wynosi około 1 miesiąca w szafce kuchennej i do 6 miesięcy w lodówce. Po pewnym czasie większość ugotowanych płatków chilli i sezamu ma tendencję do pozostawania na dnie pojemnika. Użyj czystej łyżki do wymieszania przed podaniem).

Smacznego

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu