Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przyprawy Jednorodne » Liście Laurowe Cały 20g
Liście Laurowe Cały 20gLiście Laurowe Cały 20gLiście Laurowe Cały 20g
Liście Laurowe Cały 20g
Liście Laurowe Cały 20g
Liście Laurowe Cały 20g

Liście Laurowe Cały 20g

Marco Polo

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 5,00 zł

Numer katalogowy: MPJed011

Stan magazynowy: 77 szt.

Kod EAN: 5902686970576

PKWiU: 01.28.19.0

Stan produktu: Nowy

Komentarz do produktu:

Cena: 2,99 zł

( 0,15 zł / 1 g)

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Wartości Odżywcze
  • Kraj Pochodzenia
  • Informacja o alegrenach
  • Recenzje produktu (0)

Liście Laurowe

 

Liście laurowe zastosowanie w kuchniJak używać w kuchni liście laurowe?


Potocznym oraz najłatwiejszym sposobem użycia liści laurowych jest po prostu wrzucenie jednego lub dwóch całych liści do zupy, gulaszu lub płynu do duszenia. Gotuje je się na wolnym ogniu razem z dowolnym mięsem, warzywami lub bulionem. Nadaje potrawom łagodny ziołowy smak. Wysuszona i zmielona wersja liścia laurowego jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Wersja jednorodna przyprawy nie jest zbyt popularna w kuchni polskiej.

 

Liście laurowe zastosowanie w kuchni

 

Liście laurowe są znane od dawna jako przyprawa kuchenna, posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Ich charakterystyczny gorzkawy i ostry smak, nadaje potrawie ciekawej, lekko korzennej nuty. Należy używać ich raczej w małych ilościach i po ugotowaniu usunąć z potrawy. Pozostawiony liść np. w zupie, czyni ją gorzkawą i niezbyt smaczną. Liść laurowy dodajemy przede wszystkim do zup, takich jak: fasolowa, grochowa, kapuśniak, żurek, flaki, krupnik. Używamy do peklowania wszelkich mięs, marynowania grzybów, warzyw, ryb. Dodajemy do bigosu, sosów, gulaszu, pieczeni z: wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny.

 

Liście laurowe zastosowanie w kuchni
Przykładowe danie z użyciem liścia laurowego



Właściwości lecznicze liści laurowych

 

Liść laurowy ma wiele aktywności biologicznych, takich jak między innymi:
- przyspiesza gojenie ran
 - ma działanie przeciwutleniające
- posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe
- działa immunostymulująco
- działa przeciwcholinergicznie
-  posiada właściwości przeciwgrzybiczne
- odstrasza owady, działanie przeciwdrgawkowe
- ma zastosowanie przeciwbólowe i przeciwzapalne


Spróbuj przyprawy w przepisie.....


Liście laurowe zastosowanie w kuchni Kushari to narodowe danie Egiptu i bardzo popularne w tym kraju jedzenie uliczne. Składniki są przygotowywane osobno i łączą się na talerzu. Posiłek ten łączy całą spiżarnię w jednym daniu. Na początku możesz się zastanawiać, jak pasują do siebie makaron i ryż, ale jest po prostu super. Musisz spróbować!   Jak przygotować Kushari Przygotowanie poszczególnych składników nie jest za bardzo trudne (gotowanie ryżu, soczewicy, makaronu oraz przygotowanie sosu pomidorowego), ale opanowanie tego wszystkiego na raz jest najprawdopodobniej najtrudniejszą częścią. Jeśli chcesz to trochę ułatwić, użyj prażonej cebuli oraz kupnego sosu pomidorowego co zaoszczędzi Ci trochę czasu. Czytaj dalej....


 


Liście laurowe zastosowanie w kuchni

Oliwa z chili to wspaniały dodatek do sałatek i wszelkiego rodzaju potraw gdzie potrzebny jest oliwa. Jej ostro-orientalny smak zadziwi nie jedno podniebienie. Spróbuj dodać ją do pasty warzywnej, którą przyrządzasz z orzechów i warzyw. Zaskocz wszystkich tym smakiem Czytaj dalej....
 






 


Liście laurowe zastosowanie w kuchni

Kiedy chcesz przygotować gulasz, tradycyjnie myślisz, że jest potrawa węgierska. Niemiecka wersja gulaszu jest pełna smaku który powinieneś spróbować. Tak naprawdę oba są świetne, ale ten obfity niemiecki nie przypomina w ogóle tego węgierskiego. To więcej niż gulasz – to przeżycie i smakuje lepiej, niż potrafię to opisać. To jedno z tych dań, które można jeść po prostu z kromką chleba bądź bułką. Czytaj dalej....
 





 


Liście laurowe zastosowanie w kuchni Galart wieprzowy jest bardzo dobrym przykładem tego, jak czas zmienia znaczenie jakiegoś jedzenia. W dawnych czasach był on zimowym jedzeniem. Ponieważ gotowanie zajmuje 4-6 godzin, a to nagrzewało kuchnię. To było „słabe” jedzenie. I żywność dla biednych. Dziś wszyscy wiedzą, jak ważny jest kolagen pochodzący z galartu wieprzowego.Czytaj dalej....






 


Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Kalorie: 352 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 75 g (w tym błonnik: 26 g)
Kraj pochodzenia: Turcja
W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Klienci zakupili także
Przyprawa Zatar 40g
szt. Do koszyka
Mieszanka Ziaren do Sałatek 100g
szt. Do koszyka
Posypka do Kanapek 50g
szt. Do koszyka
Anyż Gwiaździsty 20g
szt. Do koszyka
Pozostałe produkty z kategorii
Szałwia 40g

Szałwia 40g

3,00 zł
szt. Do koszyka
Cebula Suszona Płatek 40g
szt. Do koszyka
Wanilia Laska 1szt
szt. Do koszyka
Czosnek Granulowany 40g
szt. Do koszyka
Koperek Suszony  35g
szt. Do koszyka
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu