Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Ziarna i Owoce Suszone » Sezam Czarny 50g
Sezam Czarny 50g

Sezam Czarny 50g

Marco Polo

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 9,00 zł

Numer katalogowy: MPJedIn015

Stan magazynowy: 5 szt.

Kod EAN: 5902686971276

Stan produktu: Nowy

Komentarz do produktu:

Cena: 3,00 zł

( 0,06 zł / 1 g)

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Informacja o alegrenach
  • Linki (1)
  • Recenzje produktu (0)

Sezam Czarny Ziarno

 

 

Sezam czarny gdzie kupićNasiona czarnego sezamu są również znane jako czarne nasiona sezamu, gingili, til lub zi-er bu w języku chińskim. Pochodzą ze specyficznej odmiany rośliny „Sesamum indicium” i mają łagodny orzechowy smak z nutą goryczy. Są też dość tłuste. Sezam czarny jest używany jako substytut nasion białego sezamu, ponieważ zachowuje swój pierwotny smak, konsystencję i aromat. Jest również świetną, bezglutenową alternatywą do produkcji mąki. W krajach azjatyckich produkty takie jak lody, ciastka, makaroniki i makarony są często wytwarzane z użyciem czarnej pasty z nasion sezamu, która dodaje im dodatkowego smaku. Od tysięcy lat te małe nasiona są ważną częścią nie tylko chińskiej kultury, ale także wielu innych kultur w całej Azji ze względu na ich korzyści zdrowotne, zastosowanie w kuchni i możliwość wykorzystania w wielu różnych rodzajach potraw.


 

Sezam czarny historia

 


Roślina sezamu pochodzi z Wysp Sundajskich w Indonezji i jest jedną z najstarszych nasion roślin uprawnych w historii. Dowody na jej uprawę i zastosowanie do oleju sięgają 4000 lat na niektórych obszarach. Wersja z białymi nasionami była szeroko stosowana w Grecji i Rzymie, podczas gdy nasiona czarnego sezamu były najbardziej rozpowszechnione w kulturach azjatyckich, w tym w Japonii, Indiach i Chinach. Nasiona są używane w Chinach od ponad 5000 lat do gotowania i jako źródło sadzy w tuszu blokowym. Ziarna czarnego sezamu później rozprzestrzeniły się do Europy i Afryki wzdłuż jedwabnego szlaku i innych szlaków handlowych. Sezam czarny szybko stały się podstawowymi składnikami w tych regionach. Został przywieziony do Nowego Świata zarówno przez europejskich kolonizatorów, jak i afrykańskich niewolników. Rośliny sezamu rozwijają się w tropikalnym i subtropikalnym klimacie Ameryki Łacińskiej, a nasiona pozostają podstawową rośliną uprawną. Dziś nasiona czarnego sezamu rosną szybko w wielu tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych klimatach na całym świecie, a największymi producentami są Indie, Chiny i Meksyk.


 

Sezam czarny w kuchni


 

Nasiona czarnego sezamu są preferowanymi nasionami sezamu w wielu kulturach azjatyckich, w tym w kuchni indyjskiej, japońskiej i chińskiej. Są kluczowym składnikiem japońskiego furikake. Czarny sezam jest również szeroko stosowany jako dodatek w kuchni japońskiej, często pokrywając zewnętrzną powierzchnię rolek sushi, a także w deserach, takich jak lody kurogoma i mochi. Oprócz japońskich potraw, nasiona czarnego sezamu są szeroko rozpowszechnione w kuchni chińskiej, gdzie stanowią dodatek do zup, makaronów i ryżu oraz są używane jako nadzienie do wielu deserów, w tym zi maa gyun, popularnej w Hongkongu podobnej do galaretki bułki. . Nasiona czarnego sezamu można zmielić na pastę lub masło i dodać do chleba, sosów, bulionów i innych pieczonych deserów. Sezam czarny ma podobny profil smakowy do białego sezamu z lekką goryczką i bardziej chrupiącą konsystencją. Oznacza to, że można go stosować zamiast białych nasion w każdym przepisie, zwłaszcza gdy potrzebny jest kontrast kolorów. Mielone nasiona czarnego sezamu można mieszać z innymi przyprawami i stosować do powlekania ryb ahi do smażenia lub smarowania kurczaka lub warzyw. Nasiona należy przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu i wykorzystać w ciągu trzech miesięcy. Aby przedłużyć okres przydatności do spożycia, przechowuj je w zamrażarce i używaj w ciągu dwunastu miesięcy.

 

 

Sezam czarny właściwości zdrowotne



Nasiona czarnego sezamu są znaczącym źródłem białka i witamin z grupy B, w tym B6, tiaminy i niacyny. Witaminy te są niezbędne do prawidłowej produkcji komórek i mogą pomóc w zwiększeniu metabolizmu organizmu. Nasiona czarnego sezamu zawierają również więcej wapnia niż łuskane nasiona sezamu, a także inne minerały, w tym mangan, magnez, miedź i żelazo. Nasiona czarnego sezamu są jedynym źródłem błonnika roślinnego znanego jako włókno lignanowe. Błonnik ten jest bardzo korzystny dla układu pokarmowego organizmu. Wykazano, że pomaga obniżyć szkodliwy poziom cholesterolu.


 

W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
  • Różnice pomiędzy białym a czarnym sezamem Pewnie większość z nas zna sezam. Jednak czy wiedzieliście o tym, że występują różne jego odmiany? Obecnie na rynku można znaleźć dwie odmiany sezamu: sezam czarny i sezam biały. Choć w Polsce większą popularnością cieszy się biała odmiana sezamu, to nie brakuje również zwolenników czarnych nasion tej rośliny. Poniżej, dowiesz się czym dokładnie jest sezam, jakie różnice występują między sezamem czarnym a białym oraz jak możesz włączyć sezam do swojej diety.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Klienci zakupili także
Przyprawa Harissa 40g
szt. Do koszyka
Francuski Sos Fromage 40g
szt. Do koszyka
Majeranek 100g
szt. Do koszyka
Sól Morska Gruboziarnista 500g
szt. Do koszyka
Imbir Mielony 40g
szt. Do koszyka
Pozostałe produkty z kategorii
Skórka Cytryny Grys 40g
szt. Do koszyka
Słonecznik Łuskany 300g
szt. Do koszyka
Mieszanka Ziaren do Sałatek 100g
szt. Do koszyka
Siemię Lniane Ziarno 200g
szt. Do koszyka
Newsletter

 

Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu