Zatar jest przyprawą pochodzącą z kuchni Bliskiego Wschodu. Spotkać ją można również w kuchni izraelskiej i tureckiej. Przyprawa ta ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Można go dodać do niemal wszystkich potraw. Zatar doskonale sprawdzi się jako marynata do mięsa z kurczaka, jagnięciny czy ryb. Posypane zatarem pieczone ziemniaki czy grillowana cukinia smakują wręcz wyśmienicie. Jest to również świetna przyprawa do kanapek, grzanek i humusu – pasty z ciecierzycy. Zatar można też spotkać w deserach pochodzących z regionu Izraela i Syrii.
Charakterystyka poszczególnych składników mieszanki przyprawowej zatar:
Sumak:
Sezam biały:
Rozmaryn:
Te trzy składniki, kiedy są połączone w proporcjach odpowiednio dobranych do receptury zatar, tworzą harmonijną mieszankę o złożonym smaku i aromacie, idealną do dodania charakteru wielu potrawom.
Zatar, znany również jako za'atar, to przyprawa pochodząca głównie z regionu Bliskiego Wschodu, który obejmuje kraje takie jak Liban, Syria, Izrael, Jordania i Palestyna. Mieszanka ta jest bardzo popularna w kuchniach tych regionów od setek lat. Nazwa "zatar" odnosi się zarówno do rośliny o nazwie tymianek (Origanum syriacum), która jest głównym składnikiem tej mieszanki, jak i do samej mieszanki przyprawowej, która może zawierać różne składniki, takie jak sumak, sezam, sól i inne zioła. Zatar ma bogatą historię kulinarną i jest szeroko wykorzystywany do aromatyzowania różnych potraw, włączając w to chleb pita, mięsa, sałatki, a nawet oliwki i sery.
Kurczak zatar z pieczonymi ziemniakami oraz serem fetą to pyszny przepis na danie z nutką bliskiego wschodu jaką daje przyprawa zatar. Te pyszne danie z pewności zaskoczy nie jednego miłośnika orientalnych smaków. Mieszanka przypraw zatar na bazie sumaku to wspaniały dodatek, który każdy kucharz powinien mieć w swojej kuchni. Czytaj dalej....
Pieczone buraki z orientalną przyprawą zatar to wspaniała przystawka obiadowa, która zaskoczy nie jedno podniebienie. Bardzo prosta w przygotowaniu a do tego smak zataru który w polskiej kuchni jest bardzo unikatowy ze względu na swój skład czyli sumak. Danie te może również być głównym posiłkiem, zwłaszcza dla ludzi lubiących zdrowe jedzenie. W Polsce burak jest bardzo popularny dlatego nie powinieneś mieć oporu w przygotowaniu tego przepisu. Czytaj dalej....
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.