Czarnuszka - Wszystko co musisz wiedzieć
Czarnuszka- wszystko co powinieneś o niej wiedzieć
-
Wstęp
-
Charakterystyka nasion czarnuszki siewnej
-
Czarnuszka a sezam czarny. Czym się różni
-
Czarnuszka skarbnica składników odżywczych
-
Korzyści z spożywania czarnuszki
-
Przeciwwskazania do stosowania czarnuszki
-
Czarnuszka a trądzik
-
Czarnuszka w walce z nowotworem
-
Czarnuszka jako pogromca zbędnych kilogramów
-
Czarnuszka na depresję
-
Czarnuszka w diecie dziecka
-
Czarnuszka jak przechowywać
-
Nasiona czarnuszki w kuchni
-
Czarnuszka jako posypka na kanapkę
-
Czarnuszka idealna jako dresing do sałatek
-
Dodatek do mięs
-
Czarnuszka jako alternatywa dla pieprzu
-
Czarnuszka do wypieków
-
Czarnuszka do deserów
-
Dodatek do zup
-
Czarnuszka w kuchni wegańskiej
-
1.Wstęp
Czarnuszka dzięki swoim właściwością zdrowotnym i szerokim zastosowaniu w kuchni jest jedną z najbardziej znanych przypraw na świecie. Jednak od kiedy tak naprawdę ludzkość zaczęła interesować się tymi czarnymi nasionkami. Pierwsze wzmianki o czarnuszce pochodzą prawdopodobnie z XIVw.p.n.e. O właściwościach zdrowotnych czarnuszki,wspominali już lekarze starożytnej Grecji. Można również przeczytać o niej w Biblii i Koranie. Poniżej dowiesz się dokładniej, czym jest czarnuszka, jakie korzyści płyną ze spożywania czarnych nasion, o różnicach między czarnuszką a czarnym sezamem oraz o jej zastosowaniu w kuchni.
-
Charakterystyka nasion czarnuszki siewnej
Czarnuszka a dokładniej czarnuszka siewna zwana także czarnym kminkiem, kwiatem kopru włoskiego czy kolendrą rzymską, jest rośliną jednoroczną o rozmiarach sięgających do 50cm. Posiada duże charakterystyczne kwiaty o biało-niebieskim zabarwieniu oraz czarne, trójgraniaste nasiona. Czarnuszka, naturalnie występuje w Azji Zachodniej i Europie Południowo-Wschodniej. Czarnuszkę można również spotkać w Polsce. Nasiona czarnuszki mają dość specyficzny zapach przypominający aromat Herby, natomiast smak to mieszanka pieprzu, cebuli i oregano. Nasiona czarnuszki cenione są głównie za swój aromatyczny zapach oraz właściwości lecznicze.
-
Czarnuszka a sezam czarny. Czym się różnią
Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że nasiona czarnuszki i sezamu czarnego są identyczne, nie jest to ta sama roślina. Czym różnią się te nasiona. Kraj pochodzenia - Czarny sezam jest rośliną pochodzącą z Dalekiego Wschodu. Popularny jest w Japonii, Korei i Chinach. Czarnuszka zaś to przyprawa z Europy Południowej, Afryki Północnej i Azji Południowo-Zachodniej.
Smak i zapach - Czarnuszka charakteryzuje się ostrym smakiem i korzennym zapachem. Słodki delikatny smak i orzechowy aromat to cecha charakterystyczna dla sezamu czarnego.
Kształt nasion - Ziarna czarnuszki są kanciaste, w kształcie łezki, natomiast sezam ma nasiona owalne i bardziej spłaszczone.
-
4.Co zawiera czarnuszka
Czarnuszka, jak większość nasion jest bogata nie tylko w tłuszcze roślinne, błonnik pokarmowy czy w białko. W nasionach czarnuszki znajduje się ponad 100 substancji biologicznie czynnych o korzystnym wpływie na zdrowie człowieka. Zalicza się do nich m.in.: flawonoidy, olejki eteryczne, saponiny czy fitosterole. Nasiona czarnuszki są szczególnie bogate w żelazo, cynk, magnez, miedź, fosfor, wapń, sód i potas. Znajdziesz w nich także witaminy takie jak: A, B1, B3, B6 oraz H. Czarnuszka jest również źródłem Omega 6, w szczególności kwasu linolowego oraz Omega 3 (kwas oleinowy i EPA)
-
Korzyści z spożywania czarnuszki
O właściwościach zdrowotnych czarnuszki wiedziano już w starożytności. Czarnuszka nie tylko w starożytności, ale i w medycynie ludowej, często uważana jest za lek na wszystkie dolegliwości. Czy rzeczywiście. Jakie właściwości zdrowotne wykazuje czarnuszka.
-
Czarnuszka a trądzik
Czarnuszka dzięki swoim właściwością antybakteryjnym, pomaga usuwać zanieczyszczenia i tym samym poprawić stan skóry. Czarnuszkę, w walce z trądzikiem można wykorzystać w dwojaki sposób: zmielone w formie peelingu lub w formie oleju, który miesza się ze słodkim sokiem limonki.
-
Czarnuszka w walce z nowotworem
Czarnuszka jest bogatym źródłem antyoksydantów, które pomagają organizmowi neutralizować wolne rodniki, które mogą przyczynić się m.in. do rozwoju raka. Czarnuszka może szczególnie okazać się skuteczna we wspomaganiu leczenia raka trzustki, płuc, szyjki macicy, okrężnicy oraz skóry i prostaty.
-
Czarnuszka jako pogromca zbędnych kilogramów
Czarnuszka swoje właściwości odchudzające zawdzięcza nie tylko błonnikowi pokarmowemu, który wpływa na zwiększenie sytości posiłku, ale również kwasowi linolowemu oraz malantynie. Pierwszy z nich przyspiesza metabolizm, co umożliwia szybszą utratę zbędnych kilogramów. Druga zaś wpływa korzystnie na procesy trawienne. Należy jednak pamiętać o tym, że samo spożywanie czarnuszki nie wystarczy w walce z zbędnymi kilogramami. Czarnuszka może jedynie wspomóc proces odchudzania, który powinien składać się z aktywności fizycznej oraz zdrowej diety.
-
Czarnuszka na depresje
Czarnuszka nie tylko zwiększa naszą odporność na stres. Czarnuszka posiada właściwości uspakajające i przeciwlękowe, dlatego nasiona czarnuszki warto wprowadzić do codziennej diety osób cierpiących nie tylko na depresję, ale również epilepsje czy Parkinsona. Wykazano również, że nasiona czarnuszki mogą okazać się skuteczne we wspomaganiu leczenia ciężkich chorób psychicznych jak schizofrenia. Dowiedziono także, że codzienne spożywanie czarnuszki korzystnie wpływa na funkcje poznawcze oraz koncentrację.
-
Kiedy czarnuszka nie jest zalecana
Ze względu na to, że nasiona czarnuszki wpływają na hamowanie częstości skurczu serca oraz skurcze macicy, spożywanie nasion czarnuszki jest przeciwwskazane dla osób z niskim ciśnieniem krwi oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią.
-
Czarnuszka w diecie dziecka
Czarnuszkę w diecie najmłodszych najczęściej dodaje się w postaci oleju. Zgodnie z zaleceniami, olej z nasion czarnuszki można wprowadzić w żywieniu dziecka już przed pierwszym rokiem życia jako dodatek do zupy lub warzyw. Należy jednak pamiętać, że czarnuszka jest przyprawą o dość ostrym smaku, dlatego do diety dziecka należy wprowadzać ją ostrożnie i stopniowo.
-
Czarnuszka jak przechowywać
Zaleca się, aby nasiona czarnuszki przechowywać w nieprzezroczystym, szklanym pojemniku. Pamiętaj, aby pojemnik z czarnuszką trzymać w miejscu suchym i pozbawionym dostępu do światła i ciepła (np. w dolnych szafkach kuchennych)
-
9.Nasiona czarnuszki w kuchni
Czarnuszka bez wątpienia jest jedną z niewielu roślin o tak szerokich właściwościach zdrowotnych. Smak tych nasionek bardzo zbliżony jest do pieprzu. Czarnuszka charakteryzuje się intensywnym i korzennym zapachem. Dzięki swoim walorom smakowym i zapachowym, czarnuszka znalazła również szerokie zastosowanie w kuchni. Jak można wykorzystać czarnuszkę w kuchni.
-
Czarnuszka jako posypka na kanapkę
Chcesz mieć świetną posypkę pełną witamin. Wystarczy wymieszać nasiona czarnuszki z nasionami chia, sezamem i nasionami słonecznika. Mieszanka ta świetnie sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale również do humusu czy pasty jajecznej.
-
Czarnuszka idealna jako dresing do sałatek
Aby uzyskać pełen witamin i smaku dresing, wystarczy nasiona czarnuszki wymieszać z miodem lub z syropem z agawy (jeśli nie jesz miodu) z sokiem cytryny, pieprzem i solą. Możesz również dodać ząbek czosnku. Nie zapomnij o dodatku oleju np. z czarnuszki. Olej doskonale wpłynie na proces wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
-
Dodatek do mięs
Czarnuszka to nieodłączny składnik kuchni indyjskiej. Dodaje się ją do jagnięciny, różnego rodzaju sosów czy zup. Jednak nasiona te również idealnie pasują do kuchni polskiej. Czarnuszkę, można bez problemu dodać np. do bigosu, a czarnuszka połączona z miodem idealnie sprawdzi się jako marynata do mięs.
-
Czarnuszka jako alternatywa dla pieprzu
Ze względu na podobny smak, zmielone nasiona czarnuszki z powodzeniem można wprowadzić do diety jako zamiennik tradycyjnego. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które cierpią na dolegliwości żołądkowe.
-
Czarnuszka do wypieków
Nasiona czarnuszki świetnie sprawdzą się również jako dodatek do wypiekanego w domu pieczywa. Dobrym pomysłem jest przed dodaniem do ciasta, uprażyć na suchej patelni nasiona czarnuszki. Dzięki temu zabiegowi, nasiona będą miały intensywniejszy zapach.
-
Czarnuszka do deserów
Czarnuszka również znalazła swoje zastosowanie przy wypieku słodkości. Ze względu na swój korzenny aromat idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciasta marchewkowego, orzechowca czy świątecznego piernika.
-
Dodatek do zup
Ze względu na swoje walory smakowe, czarnuszka idealnie sprawdzi się do dopełnienia smaku zup krem w szczególności z takich warzyw jak dynia, pomidory czy bataty.
-
Czarnuszka w kuchni wegańskiej
Czarnuszka jest idealną przyprawą nie tylko do dań z kapusty, ale również do strączków czy tofu. Z powodzeniem czarnuszkę można dodać do wegańskiego bigosu, fasolki po bretońsku, wegańskich gołąbków czy tofucznicy.
Jeżeli szukasz czarnuszki do swojej domowej spiżarni, kupisz ją w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw