Różnice pomiędzy cynamonem cejlońskim a cassia
Różnice pomiędzy cynamonem cejlońskim a cassia
Cynamon cassia czyli najpopularniejszy w Polsce i dostępny praktycznie w każdym sklepie spożywczym natomiast cejloński jest dużo mniej popularny i zarazem praktycznie do kupienia tylko w sklepach specjalistycznych. Jeżeli chodzi o walory smakowe i kulinarne cynamon cejloński jest jaśniejszy niż cynamon cassia, który zazwyczaj pochodzi z Indonezji, Chin i innych krajów. Cynamon Cassia smakuje „mocniej i goręcej”, podczas gdy cynamon cejloński jest pełen „lżejszych, jaśniejszych tonów cytrusowych.
Jak rozróżnić smakowo cynamon cejloński od cassia
Po zmieleniu obu cynamonów bardzo trudno je rozróżnić na pierwszy rzut oka.. Różnica polega jednak na kolorze i zapachu każdej z przypraw. Cynamon cejloński jest cieplejszy w odcieniu o słodkim smaku. Cassia czyli bardzo popularny w Polsce i dużo tańszy ma bardziej czerwono-brązowy kolor i bardziej szorstką teksturę o mocniejszym, ale bardziej gorzkim smaku.
Cynamon Cassia
Cynamon Cassia jest uważany powszechnie uważany za produkt o niższej jakości. Jest dużo tańszy niż cejloński i jest najczęściej spożywany na całym świecie. Prawie cały cynamon występujący w supermarketach to odmiana cassia. Cassia od dawna jest używana w kuchni i tradycyjnej medycynie chińskiej. Około 95% jej oleju to aldehyd cynamonowy, który nadaje cassi bardzo mocny, pikantny smak
Cynamon Cejloński
Cynamon cejloński, zwany równiż „prawdziwy cynamon”, pochodzi z Sri Lanki i południowych części Indii. Jest zrobiony z wewnętrznej kory drzewa Cinnamomum verum. Cynamon Cejloński ma brązowo-brązowy kolor i zawiera wiele ciasnych patyczków z miękkimi warstwami. Cechy te zapewniają wysoce pożądaną jakość i teksturę. Jest mniej powszechny i od dawna ceniony jako przyprawa kulinarna. Jest dość drogi w porównaniu z bardziej popularną odmianą cassia. Opisuje się, że ma delikatny i lekko słodki smak odpowiedni do deserów. Około 50-63% olejku eterycznego to aldehyd cynamonowy, który jest dość niski w porównaniu z kasją. To wyjaśnia jego łagodniejszy aromat i smak
Najważniejsze różnice pomiędzy cynamonem cejlońskim a cassia
Od pokoleń cynamon ceniony jest za swoje właściwości zdrowotne. W szczególności twierdzono, że korzystnie wpływa na kontrolę poziomu cukru we krwi, co jest ważne dla osób z cukrzycą. Wydaje się, że zarówno odmiany cejlońskie, jak i cassia mają działanie przeciwcukrzycowe i obniżające poziom cukru we krwi. Cejlon i cassia prawdopodobnie mają nieco inne właściwości zdrowotne. Dzieje się tak, ponieważ ich proporcje olejków eterycznych są nieco inne. Niestety bardzo mało jest dostępnych badań na temat tej różnicy wiadomo jednak że cynamon cejloński ma znacznie mniejszy potencjał wrządzenia skutków ubocznych niż cassia, gdy jest spożywanie regularnie. Dzieje się tak posiada on dużą zawartość kumaryny która w dużych dawkach powoduje marskość wątroby. Cynamon cejloński, który pochodzi z wewnętrznej kory drzewa Cinnamomum verum i jest uważany za prawdziwy cynamon , ma znacznie mniejszą zawartość kumaryny i stwarza mniejsze ryzyko toksyczności. Oczywiście dopuszczalne dawki spożywania cynamonu pozwalają bez przeszkód używać nam go w naszej kuchni, z tym że jeżeli używasz go do celów zdrowotnych i spożywasz regularnie pamiętaj żeby lepiej robić to z odmianą cejlońską.
Jeżeli chcesz kupić odmianę cejlońską cynamonu możesz to zrobić w naszym sklepie internetowym TUTAJ
Spodobał i przydał Ci się artykuł? Jak chcesz możesz wesprzeć naszą twórczość.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Świat Przypraw