Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Aromatyczny proszek o charakterystycznym korzennym zapachu uzyskuje się z kory drzewa zwanego cynamonowym. Stosuje się go głównie do przyprawiania wypieków i napojów. Można nim również przyprawiać wszystkie potrawy słodzone, np. budynie, napoje mleczne, ciastka, czekoladę. Niewielką ilość cynamonu dodaje się do gulaszu, baraniny, wołowiny, gotowanej ryby, szynki. Przyprawiamy nim także poncze i różne napoje np. colę. Oprócz niezwykłych walorów smakowych cynamon wykazuje również właściwości lecznicze. Zapobiega chorobom serca i nadciśnieniu tętniczemu, przyśpiesza trawienie, a także wzmacnia pracę żołądka.
Cynamon i jego właściwości zdrowotne. Jest on dobrze znany ze swoich właściwości obniżających poziom cukru we krwi. Oprócz korzystnego wpływu na insulinooporność, cynamon może obniżać poziom cukru we krwi poprzez kilka innych mechanizmów.
Cynamon to ogromna różnorodność jeżeli chodzi o zastosowanie w kuchni. Używa się go do wyrabiania pieczywa takiego jak bułki cynamonowe, gorące bułki krzyżowe i bułki poranne. Używany jest do wypieku ciasteczek, między innymi takich jak snickerdoodles, rugelach i baklava. Desery jabłkowe zazwyczaj mają dodatek cynamonu. Jeżeli chodzi o urozmaicenie produktów zawierających ten owoc pieczone jabłka, szarlotka, chipsy jabłkowe i kruszonka jabłkowa również zazwyczaj są podawane z dodatkiem cynamonu.
Nie, tej przyprawy nie trzeba poddawać obróbce termicznej ponieważ cynamon jest bezpieczny i łatwo dodawany do diety. Osoby z cukrzycą typu 2 zdecydowanie powinny używać tej przyprawy podczas przyrządzania swoich posiłków.
Prawdopodobnie jest to najbardziej popularna przyprawa do pieczenia. Cynamon jest używany w ciastach, ciasteczkach i deserach na całym świecie. Cynamon jest również używany w pikantnych daniach z kurczaka i jagnięciny z Bliskiego Wschodu. W kuchni amerykańskiej cynamon jest często łączony z jabłkami i używany w innych daniach owocowych i zbożowych.
Charakterystyczny smak i zapach cynamonu to wspaniałe doznanie dla naszych zmysłów. Ta popularna lecznicza przyprawa znalazła zastosowanie w wielu różnych kuchniach, daniach słodkich i słonych, płatkach śniadaniowych, wypiekach i przekąskach. Cynamon jest naładowany różnymi właściwościami przeciwutleniającymi i antybiotycznymi. Jednym z najlepszych sposobów na wydobycie wszystkich zdrowotnych właściwości cynamonu jest moczenie patyczka w wodzie i regularne popijanie. Wspierana przez różnych ekspertów w dziedzinie zdrowia, woda z cynamonem jest cudownym napojem o niezliczonych właściwościach leczniczych. Należą do nich między innymi wzmocnienie układu odpornościowego, pomoc w utracie zbędnych kilogramów oraz obniżenie poziomu ciśnienia krwi.
Dodanie do diety ziół i przypraw może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Według badań cynamon może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Spośród wszystkich ziół, cynamon jest najsilniejszym ziołem, które zawiera polimer metylohydroksychalkonu, który stymuluje wchłanianie glukozy. Może również pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, zwiększając wrażliwość na insulinę, dzięki czemu insulina jest bardziej skuteczna w przenoszeniu glukozy do komórek. Więcej informacji na temat przypraw obniżających poziom cukru we krwi, w tym o cynamonie znajdziesz w naszym artykule na ten temat TUTAJ
Kushari to narodowe danie Egiptu i bardzo popularne w tym kraju jedzenie uliczne. Składniki są przygotowywane osobno i łączą się na talerzu. Posiłek ten łączy całą spiżarnię w jednym daniu. Na początku możesz się zastanawiać, jak pasują do siebie makaron i ryż, ale jest po prostu super. Musisz spróbować! Jak przygotować Kushari Przygotowanie poszczególnych składników nie jest za bardzo trudne (gotowanie ryżu, soczewicy, makaronu oraz przygotowanie sosu pomidorowego), ale opanowanie tego wszystkiego na raz jest najprawdopodobniej najtrudniejszą częścią. Jeśli chcesz to trochę ułatwić, użyj prażonej cebuli oraz kupnego sosu pomidorowego co zaoszczędzi Ci trochę czasu. Czytaj dalej....
Piernik i kształty, jakie przybiera mają bardzo długą historię. Wczesną formę piernika można przypisać starożytnym Grekom i Egipcjanom, którzy używali go do celów obrzędowych. Piernik pojawił się w Europie, kiedy XI-wieczni krzyżowcy przywieźli imbir z Bliskiego Wschodu, aby arystokratyczni kucharze mogli z nim eksperymentować. Gdy imbir i inne przyprawy stały się bardziej przystępne dla ludu, pierniki również pojawił się w ich jadłospisie. Piernik jest aromatyczny i łatwy do zrobienia. Świeży wystarczy na pięć do siedmiu dni. W niektórych krajach podawany jest na śniadanie w Polsce podawany najczęściej na deser.
Czytaj dalej....
jest ok, chociaż brakuje mi tutaj cynamonu cejlońskiego w laskach i mielonego.
Odpowiedź sklepu:
Wedle Pani życzenia jest już on dostępny na sklepie. Pozdrawiamy zespół Marco Polo
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.