Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Sole » Sól Peklująca 200g
Sól Peklująca 200gSól Peklująca 200g
Sól Peklująca 200g
Sól Peklująca 200g

Sól Peklująca 200g

Marco Polo

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 9,00 zł

Numer katalogowy: MPJed005

Stan magazynowy: 999 szt.

Kod EAN: 5902686970903

Stan produktu: Nowy

Komentarz do produktu:

Cena: 2,50 zł

( 1,25 zł / 100 g)

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Skład naszego produktu
  • Informacja o alegrenach
  • Linki (1)
  • Recenzje produktu (0)

Sól Peklująca

 

 

Sól peklującaSole peklująca albo też inaczej sól z azotynem sodu jest szeroko stosowana jako środek konserwujący żywność. Szczególnie we wszystkich wędlinach i niektórych produktach rybnych. Jest bardzo skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym - przeciwko Clostridium botulinium, bakterie te wywołują zatrucie jadem kiełbasianym co ma potencjalnie bardzo poważnym konsekwencje zdrowotne.

 

Czy sól peklująca jest szkodliwa?

 

Sól peklująca zawiera w sobie azotan sodu który jest powszechnym konserwantem stosowanym w wędlinach, takich jak bekon, wędliny i suszone mięso. Azotyn sodu którego nie ma za dużo w soli peklująca w żywności zapobiega jej psuciu i namnażaniu się bakterii, czyli działa jak konserwant. Mimo wszystko trzeba pamiętać że jest to substancja w wysokim prawdopodobieństwie rakotwórcza, spożycie jej w nadmiernych ilościach w łączności z innymi związkami chemicznymi z żołądku tworzy nitrozamin, ale nie ma też co popadać w skrajność ponieważ podawana w małym stężeniu nie jest szkodliwa.

 

Sól peklującaSól peklująca proporcje w zastosowaniu

 

Proporcje w zastosowaniu soli peklującej są takie że, w 100ml wody rozpuszczamy 25g soli co starczy do nastrzyknięcia około 1 kg mięsa. Jeżeli stosujesz metodę zalewową to powinieneś rozpuścić około 50g soli peklującej w 1 litrze wody. Mięso powinno być w całości zalane przez około 7 dni. Przechowywać się je powinno w temperaturze około 8 stopni C.

 

Sól peklująca a saletra spożywcza

 

Saletra spożywcza to ogólnie znana jest po nazwą azotynowej mieszanki solnej, przeznaczona jest do robienia wszelkiego rodzaju solanek jak i peklowania na sucho. Sól peklująca natomiast ma podobne zastosowanie z tym że dodatkowo powoduje, że mięso przybiera różowy lub ciemnoróżowy kolor. Sól peklującą można zastąpić saletrą.

 

Zalewa z soli peklującej

 

Tak jak wspominaliśmy wcześniej, jeżeli chcesz zrobić zalewę powinieneś rozpuścić około 50g soli peklującej w 1 litrze wody. Mięso powinno być w całości zalane przez około 7 dni. Przechowywać się je powinno w temperaturze około 8 stopni C. Do takiej zalewu z soli peklującej warto dodać przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie ziarno, kolendrę owoc, czosnek płatek czy estragon.

 

 

Skład: sól warzona, azotyn sodu - 0,5%
W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
  • Dawkowanie soli peklującej Sól peklowa lub inaczej sól peklująca jest mieszaniną soli oraz substancji konserwującej azotynu sodu. Jej zastosowanie to peklowanie mięsa, czyli inaczej ma za zadanie wyciągnąć wodę z mięsa i tym samym ograniczyć rozwój bakterii w nim.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
Sól Himalajska Czarna Drobna 500g
szt. Do koszyka
Sól Morska Drobnoziarnista 500g
szt. Do koszyka
Sól Selerowa 1kg
szt. Do koszyka
Sól Morska Gruboziarnista 500g
szt. Do koszyka
Newsletter

 

Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu