Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Sole i Cukry Smakowe » Sól Peklująca 200g
Sól Peklująca 200gSól Peklująca 200g
Sól Peklująca 200g
Sól Peklująca 200g

Sól Peklująca 200g

Marco Polo

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 5,00 zł

Numer katalogowy: MPJed005

Stan magazynowy: 999 szt.

Kod EAN: 5902686970903

Stan produktu: Nowy

Komentarz do produktu:

Cena: 2,00 zł

( 1,00 zł / 100 g)

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Skład naszego produktu
  • Informacja o alegrenach
  • Linki (1)
  • Recenzje produktu (0)

Sól Peklująca

 

 

Sól peklującaSole peklująca albo też inaczej sól z azotynem sodu jest szeroko stosowana jako środek konserwujący żywność. Szczególnie we wszystkich wędlinach i niektórych produktach rybnych. Jest bardzo skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym - przeciwko Clostridium botulinium, bakterie te wywołują zatrucie jadem kiełbasianym co ma potencjalnie bardzo poważnym konsekwencje zdrowotne.

 

Czy sól peklująca jest szkodliwa?

 

Sól peklująca zawiera w sobie azotan sodu który jest powszechnym konserwantem stosowanym w wędlinach, takich jak bekon, wędliny i suszone mięso. Azotyn sodu którego nie ma za dużo w soli peklująca w żywności zapobiega jej psuciu i namnażaniu się bakterii, czyli działa jak konserwant. Mimo wszystko trzeba pamiętać że jest to substancja w wysokim prawdopodobieństwie rakotwórcza, spożycie jej w nadmiernych ilościach w łączności z innymi związkami chemicznymi z żołądku tworzy nitrozamin, ale nie ma też co popadać w skrajność ponieważ podawana w małym stężeniu nie jest szkodliwa.

 

Sól peklującaSól peklująca proporcje w zastosowaniu

 

Proporcje w zastosowaniu soli peklującej są takie że, w 100ml wody rozpuszczamy 25g soli co starczy do nastrzyknięcia około 1 kg mięsa. Jeżeli stosujesz metodę zalewową to powinieneś rozpuścić około 50g soli peklującej w 1 litrze wody. Mięso powinno być w całości zalane przez około 7 dni. Przechowywać się je powinno w temperaturze około 8 stopni C.

 

Sól peklująca a saletra spożywcza

 

Saletra spożywcza to ogólnie znana jest po nazwą azotynowej mieszanki solnej, przeznaczona jest do robienia wszelkiego rodzaju solanek jak i peklowania na sucho. Sól peklująca natomiast ma podobne zastosowanie z tym że dodatkowo powoduje, że mięso przybiera różowy lub ciemnoróżowy kolor. Sól peklującą można zastąpić saletrą.

 

Zalewa z soli peklującej

 

Tak jak wspominaliśmy wcześniej, jeżeli chcesz zrobić zalewę powinieneś rozpuścić około 50g soli peklującej w 1 litrze wody. Mięso powinno być w całości zalane przez około 7 dni. Przechowywać się je powinno w temperaturze około 8 stopni C. Do takiej zalewu z soli peklującej warto dodać przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie ziarno, kolendrę owoc, czosnek płatek czy estragon.

 

 

Skład: sól warzona, azotyn sodu - 0,5%
W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
  • Dawkowanie soli peklującej Sól peklowa lub inaczej sól peklująca jest mieszaniną soli oraz substancji konserwującej azotynu sodu. Jej zastosowanie to peklowanie mięsa, czyli inaczej ma za zadanie wyciągnąć wodę z mięsa i tym samym ograniczyć rozwój bakterii w nim.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
Sól Himalajska Czarna Drobna 500g
szt. Do koszyka
Sól Selerowa 50g
szt. Do koszyka
Sól Ziołowa 50g
szt. Do koszyka
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu