Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przyprawy Jednorodne » Anyż Gwiaździsty 20g
Anyż Gwiaździsty 20g

Anyż Gwiaździsty 20g

Marco Polo

Dostępność: Dostępny

Koszt wysyłki: od 5,00 zł

Numer katalogowy: MPJedS002

Stan magazynowy: 16 szt.

Kod EAN: 5902686971191

Stan produktu: Nowy

Cena: 4,00 zł

( 0,20 zł / 1 g)

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Informacja o alegrenach
  • Recenzje produktu (0)

Anyż Gwiazdki

 

Anyż gwiaździsty zastosowanie w kuchniAnyż gwiazdkowaty to strąki nasion z owoców rośliny Illicium verum, wiecznie zielonego krzewu pochodzącego z południowo-zachodnich Chin. Strąk anyżu gwiazdkowatego, który ma kształt gwiazdy (stąd jego nazwa), ma średnio osiem punktów, z których każdy zawiera pojedyncze nasionko wielkości ziarnka grochu. Zarówno nasiona, jak i strąki są używane do gotowania i zawierają słodki, silny aromat anyżu.

 

Anyż gwiazdkowaty charakterystyka

 

Anyż gwiaździsty jest używany w zastosowaniach kulinarnych ze względu na jego wyraźny smak, jak również ze względu na korzyści lecznicze. Jest uprawiany w Chinach, Indochinach i Japonii. Czasami określany jest jako chiński anyż gwiazdkowaty. Anyż gwiaździsty jest podstawowym składnikiem chińskiej kuchni; Jest to jeden z głównych smaków chińskiego proszku z pięcioma przyprawami i jest również używany do przygotowywania herbaty i przyprawiania pieczonej kaczki i innych mięs. W kuchni wietnamskiej anyż jest częścią znanej zupy pho. W kulturach zachodnich częściej używa się go do aromatyzowania likierów, takich jak absynt, sambuca i pastis, a także wypieków, takich jak ciastka i ciasta.

Strąk anyżu gwiazdkowatego jest zbierany, zanim dojrzeje, a następnie suszony na słońcu, nadając mu ciemnobrązowy lub rdzawy kolor. Charakterystyczny smak pochodzi z anetolu, tego samego oleju, który można znaleźć w nasionach anyżu, co nadaje obu smakowi lukrecji.

 

Anyż gwiaździsty historia


Anyż gwiaździsty pochodzi z południowych Chin i jest używany zarówno jako lek jak i przyprawa od ponad 3000 lat. Pod koniec XVI wieku anyż dotarł do Europy za pośrednictwem angielskiego marynarza, a wkrótce potem został sprzedany szlakiem herbaty z Chin przez Rosję. Ze względu na słodki smak anyż był używany głównie w dżemach, syropach i puddingach, a później zastępował nasiona anyżu w komercyjnych napojach.

 

Anyż gwiaździsty cały a mielony - różnice w zastosowaniu


Cały i mielony anyż gwiazdkowaty są inaczej używane w kuchni. Całe strąki dodaje się do duszonych potraw, zup i gulaszu, aby nadać im smak i są usuwane po zakończeniu gotowania. Sproszkowany anyż gwiazdkowaty stosuje się podobnie do innych mielonych przypraw. Sproszkowany anyż gwiazdkowaty zaczyna tracić swój smak wkrótce po zmieleniu, więc najlepiej kupić cały anyż i zmielić go w razie potrzeby. Strąki i nasiona można zmielić razem.
 

Jak to smakuje anyż gwiazdkowaty?


Anyż gwiaździsty ma bardzo silny, wyraźny smak, który jest ciepły, słodki i pikantny, podobnie jak lukrecja, nasiona kopru włoskiego, goździki i oczywiście nasiona anyżu. Chociaż smak anyżu gwiazdkowatego jest ogólnie uważany za słodki, jest powszechnie stosowany w daniach pikantnych; dobrze komponuje się z cytrusami, cebulą, drobiem, wołowiną, cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Powinien być stosowany w niewielkich ilościach.

 

Jak używać anyż gwiaździsty w kuchni?


Technika gotowania anyżu gwiaździstego będzie zależeć od tego, czy używane są całe strąki, czy mielone. Całe strąki można gotować na wolnym ogniu w sosach, marynatach i zupach, a następnie wyjąć przed podaniem. Strąki nie miękną podczas gotowania i dlatego nie można ich spożywać. Strąki mają bardzo mocny smak i jeśli zostaną dodane zbyt wcześnie do przepisu, mogą przytłoczyć inne składniki. Przyprawa mielona jest znacznie łatwiejsza w obróbce i jest dodawana do przepisu podobnie jak każda inna przyprawa.

 

 

W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Klienci zakupili także
Przyprawa Harissa 40g
szt. Do koszyka
Tajskie Curry 40g
szt. Do koszyka
Curry 35g

Curry 35g

2,50 zł
szt. Do koszyka
Kurczak Klasyczny 40g
szt. Do koszyka
Pozostałe produkty z kategorii
Papryka Zielona Płatek 40g
szt. Do koszyka
Burak Suszony Kostka 40g
szt. Do koszyka
Rozmaryn 40g

Rozmaryn 40g

2,50 zł
szt. Do koszyka
Anyż Mielony 40g
szt. Do koszyka
Kolendra Owoc Mielony 40g
szt. Do koszyka
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu