Teriyaki to japońskie określenie na mięso marynowane w sosie teriyaki, a następnie pieczone lub grillowane na węglu. Obecnie słowo to jest używane do opisania każdej potrawy marynowanej lub podawanej z tym sosem.
Metody gotowania teriyaki były używane od wieków, począwszy od okresu Tokugawa (lub Edo). Japonia w czasach dynastii szogunów Tokugawa (1603-1867) miała wiele zmian w urbanizacji i metodach rolniczych. Doprowadziło to do wprowadzenia nowych składników w codzienny jadłospis japończyków oraz nakłoniła ich również do nowych stylów gotowania.
Sos sojowy jest głównym aromatem używanym w autentycznej kuchni japońskiej. Teriyaki mimo iż wywodzi się z tej samej kuchni. Stało się popularne w Stanach Zjednoczonych w latach 60. XX wieku, kiedy japońscy imigranci osiedlili się na Hawajach. Ta wyjątkowa marynata powstała z lokalnych produktów. Ma wiele odmian ale podstawa zazwyczaj jest podobna czyli sos sojowy w połączeniu z cytrusem ( sok z limonki bądź cytryny ) do tego słodki smak w postaci daktyli, cukru bądź miodu lub nawet syropu klonowego. Na koniec przyprawy pieprz czarny, imbir i czosnek.
Przyprawa teriyaki jest atrakcyjny dla wielu ze względu na swoją prostotę i sposób, w jaki sprawia, że potrawy wyglądają jeszcze bardziej apetycznie.
Sos teriyaki jest najczęściej używany jako marynata lub glazura do mięs i ryb. Najbardziej znany jest z połączenia z grillowanym kurczakiem. Wspaniale nadaje się również do mięs smażonych w piekarniku czy na patelni. Przyprawa Teriyaki jaki i sos bardzo dobrze nadają się jako dodatek do kawałków kurczaka i brokułów i podawanych z ryżem czy jako glazura do łososia. Bardzo dobrze komponuje się również z makaronem.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.