Dukkah (duqqa), wymawiane doo-kah, to tradycyjna egipska mieszanka orzechów, nasion i przypraw korzennych. Istnieje od czasów starożytnego Egiptu, ale obecnie jest bardzo popularny na całym Bliskim Wschodzie i co raz bardziej na świecie . Egipcjanie faktycznie wymawiają to dua'ah. A przetłumaczone z arabskiego oznacza po prostu „funt”. Dzieje się tak dlatego, że tradycyjnie (i obecnie w wielu egipskich domach) jest wytwarzany przez ubijanie mieszanki prażonych orzechów, nasion i całych przypraw korzennych w moździerzu z tłuczkiem, aż utworzą grubą, chrupiącą mieszankę.
Dukkah zapewnia mocną mieszankę składników odżywczych dzięki orzechom i nasionom , które stanowią większość przepisu. Udowodniono, że orzechy mają wiele zalet zdrowotnych, w tym zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi! W naszym prostym przepisie na dukkah używamy orzechów laskowych, które są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy i białko. Składnik ten może pomóc Ci poczuć się pełniejszym przez dłuższy czas, co może być świetne, jeśli próbujesz schudnąć - zmniejszają ryzyko przejadania się. Orzechy laskowe zawierają również witaminę E, która może wzmocnić układ odpornościowy i utrzymać zdrowe oczy, oraz niacynę (witaminę B3), która pomaga nam uwolnić energię z pożywienia i może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona są pełne zdrowych tłuszczów i błonnika. W naszym przepisie znajdziesz mieszankę super nasion, nasiona sezamu, które są znane z wysokiego poziomu witaminy E i wapnia.
Sposobów korzystania z przyprawy dukkah jest naprawdę bardzo dużo. Dużo zależy też od pomysłowości kucharza . Pierwszy sposób który nasuwa się na samym początku to użycie przypraw dukkah jako dipu do swojego ulubionego ciasta (bardzo dobry jest z pitą, bułeczkami maślanymi lub chlebem chałkowym) i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Bardzo dobrze sprawdza się jako chrupiąca panierka do mięs, kurczaka lub ryb. Sprawdza się też jako dodatek do hummusu. Wspaniałym zastosowaniem godnym każdej kuchni jest dodanie go do sałatek warzywnych jak i owocowych. Nie pogardzą ta przyprawą także warzywa smażone na patelni, zwłaszcza brokuł lub kalafior.
To często zadawane pytanie, a prosta odpowiedź brzmi: nie. Chociaż dukkah i zatar to dwie bliskowschodnie mieszanki, które mogą być używane podobnie, wyraźnie różnią się pod względem tekstury lub profilu smakowego. Pisząc w bardzo dużym skrócie i ogólnikami, zatar to mieszanka rozmarynu nasion sezamu z sumakiem. A smak dukkah to przepyszne połączenie orzechów laskowych oraz nasion.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.