Kwasek cytrynowy występuje w ilościach większych niż śladowe w różnych owocach i warzywach, zwłaszcza w owocach cytrusowych. Cytryny i limonki mają szczególnie wysokie stężenie kwasu, może on stanowić nawet 8% suchej masy tych owoców.
Kwasek cytrynowy można dodawać do lodów, aby oddzielić kuleczki tłuszczu, a także można go dodawać do przepisów zamiast świeżego soku z cytryny. Kwasek cytrynowy stosowany jest również wraz z wodorowęglanem sodu w szerokiej gamie preparatów musujących zarówno do spożycia (np. proszki i tabletki), jak i do higieny osobistej (np. sole do kąpieli, kule do kąpieli i oczyszczanie tłuszczu). Kwasek cytrynowy jest powszechnie stosowany w produkcji wina jako substytut lub polepszacz, gdy stosuje się owoce o niewielkiej lub żadnej naturalnej kwasowości. Stosowany jest głównie do niedrogich win ze względu na niski koszt produkcji.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.