Całe ziarna żyta są znane w innych krajach niż Polska jako jagody żyta. Mogą być gotowane i spożywane w całości, używane jak płatki owsiane, mielone na mąkę lub posiekane na mniejsze kawałki do gotowania i pieczenia. Żyto może być również wykorzystane do produkcji piwa, wódki lub whisky.
Ziarna żyta są bogate w fitochemikalia, które mogą działać w organizmie jako przeciwutleniacze i zapobiegać uszkodzeniom komórek. Może to pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i inne poważne schorzenia. Są również bogate w wiele niezbędnych witamin i minerałów, w tym: Żelazo.
Ziarno żyta łuszczone jest często używane jako składnik mieszanek do pieczenia chleba, płatków śniadaniowych oraz jako dodatek do zup, sałatek i potraw jako element dostarczający błonnika i wartości odżywczych. Może być też używane jako zamiennik kaszy lub ryżu w daniach jak risotto.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.