Całościowo jednak, prawdziwa chińska mieszanka pięciu smaków jest zdominowana przez aromat i smak anyżu i jest on stosowany w wielu azjatyckich recepturach, gdyż jego słodko-pikantny smak dobrze komponuje się z tłustymi mięsami, takimi jak wieprzowina i kaczka.
Przyprawa 5 smaków idealnie nadaje się do wzbogacania smaków potraw mięsnych, sosów czy marynat. Jest to podstawowa mieszanka kuchni chińskiej i jest często stosowana w technice gotowania zwanej flavor potting (mięso jest oblane aromatycznym sosem i gotowane przez długie godziny).W mieszance pięciu smaków możemy wyczuć następujące smaki: słodki, gorzki, słony, kwaśny i ostry.Znane chińskie smażone warzywa (chińszczyzna) są wzbogacane przez posypanie 1 łyżką chińskiej przyprawy pięciu smaków. Dodaj do tego trochę soli, a to sprawi, że będzie to doskonała marynata do kurczaka, kaczki, wieprzowiny i owoców morza.
Orzechy nerkowca w chińskim stylu z nuta przyprawy 5 smaków idealnie pasują do wybrednych wymagań. Przepis jest jednym z najłatwiejszych, jakie kiedykolwiek zobaczysz: po prostu prażysz orzechy nerkowca przez kilka minut do tego mieszasz trochę masła z przyprawą 5 smaków i następnie wszystko razem ponownie mieszasz na koniec pozwalasz im ostygnąć. Ta przystawka nerkowców 5 smaków wspaniale nadają się na każdą imprezę. Czytaj dalej....
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.