Czosnek niedźwiedzi powinno się stosować w surowej postaci, mieszając z gorącym jedzeniem tuż przed podaniem. W przeciwnym razie, większość charakterystycznego smaku jest marnowana - ulatniając się wypełnia kuchnię, nie jedzenie. Wykorzystuje się go również w wszelakich pastach do smarowania opartych na bazie twarogu, a także do zup i sosów. Suszone liście zazwyczaj mają bardzo słaby zapach i powinny być stosowane w niewielkich ilościach. Liście zachowają świeżość, gdy przyrządzimy z nich sos – tak jak pesto (z bazylii) lub po prostu zamrozimy.
Czosnek niedźwiedzi jest powszechnie znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, antybiotycznych i prawdopodobnie przeciwwirusowych, zawiera witaminy A i C, wapń, żelazo, fosfor, sód i miedź. Badania wykazały również, że może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko udaru mózgu i chorób serca.
Masła wymieszane z jakimś dodatkiem w tym wypadku z czosnkiem niedźwiedzim to jeden z najlepszych i najłatwiejszych sposobów na przyprawianie potraw, ponieważ tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku. Masło z czosnku niedźwiedziego to cudownie wszechstronna rzecz .Możesz go zamienić w dowolnym miejscu, w którym użyjesz zwykłego masła czosnkowego.
Dziki czosnek inaczej czosnek niedźwiedzi to zbiór gatunków z rodzaju Allium i oferuje wiele takich samych właściwości jak ząbki czosnku, których prawdopodobnie używasz od lat w kuchni. Z medycznego punktu widzenia z pewnością można go uznać za pożywienie.
Czosnek jest powszechnie znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, antybiotycznych i prawdopodobnie przeciwwirusowych, zawiera witaminy A i C, wapń, żelazo, fosfor, sód i miedź. Badania wykazały również, że może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko udaru mózgu i chorób serca.
Oczywiście czosnek niedźwiedzi smakuje jak czosnek. Różni się od bardziej powszechnego tym, że jest bardziej aksamitny i ma wyraźny trawiasty smak. Surowe liście mają silny, ostry zapach, ale smakują delikatnie i słodko. Używaj się go tak samo, jak zwykłego czosnku. Czosnek niedźwiedzi nie pozostawia specyficznego zapachu w ustach.
Czosnek niedźwiedzi rośnie w gęstych kępach, często pokrywając podłożę w lesie w szczycie sezonu. Żywozielone liście są długie i spiczaste z gładką krawędzią i najlepiej zbierać je, gdy są młode. Kwiaty czosnku niedźwiedziego tworzą delikatne białe grona i mają tendencję do kwitnienia w połowie wiosny.
Czosnek niedźwiedzi, również znany jako Allium ursinum, jest rośliną występującą w Europie i Azji. Jest to roślina występująca naturalnie w lasach wilgotnych i na brzegach rzek. Najczęściej spotyka się go w lasach liściastych w umiarkowanej strefie klimatycznej. Rośnie dziko w różnych częściach Europy, w tym w Polsce, Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii, Skandynawii, Bałkanach i innych regionach. Czosnek niedźwiedzi jest również uprawiany jako roślina ozdobna i kulinarna. Jego liście mają charakterystyczny czosnkowy zapach i są używane w kuchni do przygotowywania potraw.
Masło z czosnkiem niedźwiedzi to bardzo aromatyczne i zdrowe smarowidło które pasuje do chleba z wędliną, serem czy warzywami. Ma piękną zieloną barwę i jest bardzo łatwe do przygotowania.Czytaj dalej....
Masło z czosnkiem niedźwiedzi to bardzo aromatyczne i zdrowe smarowidło które pasuje do chleba z wędliną, serem czy warzywami. Ma piękną zieloną barwę i jest bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki:
- 250g masła
- 100g Marco Polo Czosnek Niedźwiedzi
- Marco Polo Sól Himalajska Różowa Drobna
- Marco Polo Pieprz Czarny Mielony
Sposób przygotowania:
Krok 1) Masło wyciągnąć z lodówki i poczekać aby zmiękło
Krok 2) Masło, szczyptę soli i pieprzu wrzucić do blendera i zmiksować.
Krok 3) Masło przełożyć do miseczki lub innego pojemnika i włożyć do lodówki aby stwardniało.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.