Wraz z rosnącą popularnością diety paleo mąka kokosowa pojawia się w wielu przepisach. Mąka kokosowa jest trudnym składnikiem do pieczenia, a zastąpienie go czymś innym w przepisie jest bardzo dużym wyzwaniem. Mąka kokosowa może pomóc w poprawie trawienia ze względu na wysoką zawartość błonnika. Jest znacznie wyższa w błonniku niż mąka pszenna i zawiera zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Pokarmy bogate w błonnik sprzyjają dobremu trawieniu i rozwojowi zdrowych bakterii w jelitach.
Tak jak pisaliśmy wyżej mąka kokosowa jest niezwykle bogata w błonnik, co oznacza, że podczas pieczenia wchłania dużo płynów. To sprawia, że bardzo ważne jest dokładne przestrzeganie przepisu. Jeżeli użyjesz mąki kokosowej ciasto będzie często znacznie grubsze niż normalnie. Ważną zasadą jest to że, jeżeli chcesz zamieniać mąki w przepisie to około 1/4 do 1/3 szklanki mąki kokosowej zamieniaj na 1 szklankę zwykłej mąki lub na odwrót. Ze względu na wysoką chłonność tej mąki, trzeba również zwiększyć liczbę jaj.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.