Nasiona konopi są stosunkowo bardzo oleiste. Około 30% ich zawartości to olej. Po usunięciu oleju pozostaje gęste ciasto. Aby rozbić ciasto na użyteczną mąkę, należy je zmielić. Mąka konopna jest zbyt gęsta, by mogła być używana jako mąka do pieczenia sama w sobie, ale w połączeniu z innymi mąkami daje orzechowy, bogaty smak i dużą wartość odżywczą.
Dodanie mąki konopnej do mąki pszennej, jęczmiennej, sojowej lub innych w proporcji jedna część mąki konopnej na cztery części innej mąki pogłębia konsystencję, dając w efekcie cięższy Dodanie go do wypieków, takich jak chleb, babeczki, gofry i tym podobne, zapewnia dobrą porcję błonnika, dostarcza dużo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega i zwiększa przyswajalność białka.
W rzeczywistości mąka konopna pod względem zawartości białka ustępuje tylko sojowej, z 33% białka do soi nieco więcej 35%. Jest jednak nieco łatwiejszy do strawienia niż soja, ze względu na strukturę tych białek. Oferuje również przeciwutleniacze, wapń, magnez i inne zdrowe smakołyki, takie jak cynk i mangan.
Mąka konopna może być chętnie spożywana przez osoby cierpiące na celiakię lub osoby z nietolerancją glutenu bez dolegliwości. W rzeczywistości nie ma alergii pokarmowych związanych z konopiami. Oznacza to, że jest również w porządku dla osób z nietolerancją orzechów, cukru lub innych wyzwalaczy.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.